Hyppää sisältöön

Kova talous: Perheyrittäjä Timo Prihti pistäisi työn vieroksujat kuriin

Työnteko velttoilua kannattavammaksi ja töissä ahkeruus kunniaan, sanoo perinteikkään puimurivalmistajan Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti Ylen Kova talous -haastattelussa. Yritysten maksamasta yhteisöverosta pitäisi myös luopua kokonaan, jotta yrityksillä olisi varaa investoida.

Kova talous: Prihti: Suomalaisten työhalut hiipuneet
Kova talous: Prihti: Suomalaisten työhalut hiipuneet

– Isäni sanoi aikoinaan meille pojille, että kun teette silmät tapillaan töitä niin pysytte leivän syrjässä kiinni, muistelee leikkuupuimuri- ja metsäkonevalmistaja Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti isänsä ohjeistusta oikeasta työtahdista.

Porissa kotipaikkaansa pitävän Sampo-Rosenlewin Prihti osti pahimman laman aikaan ja käänsi sen kasvuun. Yritys suunnittelee ja valmistaa leikkuupuimureita ja metsäkoneita noin 560 henkilön voimin. Yhtiön liikevaihto on runsaat 100 miljoonaa euroa.

Vuosikymmeniä perheyritystä vetäneen Prihtin mukaan nykysukupolven työtahdissa olisi kohentamista.

– Kun on ikänsä nähnyt ihmisiä töissä, niin selvästi huomaa, että töitä ei tehdä sillä tavalla kuin aikaisemmin. Joukkoon on pesiytynyt sellaisia, joita ei työt kiinnosta, sanoo Prihti suoraan Kova talous-verkkohaastattelussa.

Prihti epäilee haastattelussa syiksi liian anteliaita sosiaalietuuksia, jotka eivät kannusta työntekoon, ja sitä, että kaupungissa kasvanut sukupolvi ei ole nähnyt kovaa työntekoa.

Ahkeruus osa kilpailukykyä

Suomalaisten valmistamilla tuotteilla olisi Prihtin mukaan kysyntää, jos vain niiden hinta ei olisi ostajille liian kova.

– Suomessa ei ole työn tehokkuus samassa mallissa kuin vaikkapa Saksassa. Siellä tehdään merkittävästi enemmän töitä samalla palkalla. Myös työelämän joustot ovat Saksassa vallan toisenlaiset kuin täällä, Prihti kertoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tavoitteena on saada aikaan muun muassa työajan pidentämiseen tähtäävä kilpailukykysopimus sekä lisätä työehdoista sopimista työpaikalla.

– Oikein on ajateltu. Palkallisia vapaapäiviä olisi vähemmän ja tehtäisiin nekin päivät töitä, Prihti sanoo.

Sampo-Rosenlewissä paikallinen sopiminen voisi tarkoittaa puolestaan sitä, että kun on paljon tilauksia, työntekijät tekisivät pidempää työpäivää ja vastaavasti lomailisivat hiljaisempana aikana.

Kilpailukykysopimus ei riitä talouden pelastamiseen

Työmarkkinoiden käsissä olevan kilpailukykysopimuksen syntyminen ei kuitenkaan Prihtin mukaan riitä.

– Toimenpiteiden pitäisi olla vielä rajumpia. Pahaa pelkään, että ei tällä vielä Suomen talous selviä.

Yritysjohtaja myllertäisi saman tien myös yhteisöverotuksen Viron veromallin mukaiseksi.

– Yritysten voittoa ei pitäisi verottaa lainkaan niin kauan kuin raha jää yhtiöön. Meillä se tarkoittaisi 15 miljoonaa euroa. Raha laitettaisiin tuotantolaitokseen tai tuotekehitykseen. Sillä saisi uusia työpaikkoja merkittävästi, Prihti laskee.

Kimppaan intialaisten kanssa

Viime vuosina tilaukset Euroopasta ja monista öljytuloista riippuvaisista maista, kuten Algeriasta, Azerbaidžanista ja Kazakstanista, ovat kuitenkin vähentyneet.

Uutta kasvua yritys hakee jatkossa kaukomailta.

Maailman suurimpiin kuuluva intialainen traktorivalmistaja Mahindra & Mahindra on tulossa Sampo-Rosenlewin osa-omistajaksi 35 prosentin osuudella.

Kauppa avaa leikkuupuimurimarkkinat paitsi Intiaan myös Kiinaan, Afrikkaan ja Lähi-Itään.

– Kyllä se on Afrikka ja muut kehittyvät markkinat, missä viljaa tarvitaan. Siellä on kasvupotentiaalia.

Yhteistyö tuo lisätyötä ja tuotekehittelyä myös Poriin. Suunniteilla on sokeriruo'on korjuussa tarvittavia työkoneita.

– Varmaan useita satoja korjuutuotteita tullaan tekemään lisää. Tuotesuunnittelu käynnistyy pian. Pitkässä juoksussa odotamme merkittävää kasvua, Prihti sanoo.

.
.