1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Susien tapporahat säilyvätkin Venäjän Karjalassa – vaeltavat laumat pysyvät kurissa?

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että suden ampumisesta maksetaan yhä tapporahaa Karjalan tasavallassa ja Arkangelissa. Näin ollen vaeltavien susien määrä Suomeen ei välttämättä lisäännykään, kuten aiemmin arvioitiin.

Kuva: Itä-Suomen poliisilaitos

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola sai loppuvuodesta 2015 venäläiseltä kollegalta tiedon, että itärajan takana oltaisiin luopumassa susien tapporahoista.

– Uusin tieto onkin, että tapporahoja maksetaan entiseen malliin, kertoo Kojola Yle Uutisille.

Professorin saamien tietojen mukaan Venäjän Karjalassa korvaus yhdestä ammutusta sudesta on 4 000 ruplaa (noin 50 euroa) ja pohjoisempana Arkangelissa 10 000 ruplaa (noin 130 euroa).

Metsästys luo tilaa Karjalassa syntyville uusille susisukupolviille, joten motivaatiota lähteä Suomen suuntaan on vähemmän.

Ilpo Kojola

– Sikäläisessä elintasossa nuo ovat ihan kohtalaisia summia. Toki suden pyyntikin on haastavaa, että kyllä siinä palaa rahaa, aikaa ja vaivaakin.

Susia Karjalan tasavallassa yli 300

Mikäli susikantaa kurissa pitävistä tapporahoista olisi luovuttu, olisi se voinut tietää Venäjältä Suomeen vaeltavien susien lisääntymistä.

– Metsästys luo tilaa Karjalassa syntyville uusille susisukupolville, joten motivaatiota lähteä Suomen suuntaan on vähemmän, uskoo Ilpo Kojola.

Venäjän Karjalan susikanta on Kojolan saamien tietojen mukaan nyt metsästyskauden jälkeen noin 330 yksilöä.

KORJATTU 30.4.2016 klo 10:15 korvauksen määräksi 4 000 ruplaa.