1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hampaiden narskutus, jännityspäänsärky – purentakisko voi helpottaa elämää

Naksuvatko leukanivelesi, eikö suu aukea kunnolla? Asiantuntijan mukaan alle kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii vaivoista, joihin apu löytyisi purennan korjaamisesta. Yksi apukeino on purentakisko.

Kuva: Yle

Hammaslääkäri Teija Hillilän mukaan erilaiset viallisesta purennasta johtuvat kipu- ja jännitystilat voidaan korjata purentakiskon avulla.

Niitä ovat leukanivelen alueen erilaiset kivut,voi olla voimakasta naksumista, mihin liittyy kipua. Suun avauksessa voi olla ongelmia. Suu lukkiutuu niin, että sitä ei saa kunnolla auki.

– Purentakiskon avulla lihakset saadaan relaksoitumaan ja leukanivelen toiminta normalisoitumaan, niin että se pääsee palautumaan.

Kiskoa tarvitaan myös silloin, jos pureskelee voimakkaasti  ja narskuttelee hampaita ja niihin tulee voimakasta kulumista.

Hampaiden voimakkaasta yhtyeenpurennasta saattaa seurata voimakasta jännityspäänsärkyä. 

– Jännityspäänsärky saattaa aiheuttaa toisilla ihmisillä migreenin. Silloin tietysti sellaiset migreenistä kärsivät saavat avun purentakiskosta. Se relaksoi poskien lihaksia.

Teija Hillilä sanoo kuitenkin, että migreenipotilaille ei voi etukäteen luvata kiskon auttavan heidän migreeniinsä. Jotkut ovat kuitenkin saaneet siitä apua. Tutkimusten mukaan 7–9 prosenttia väestöstä kärsii sellaisesta vaivasta, johon tarvitsisi purennan hoitoa purentakiskolla.

Purentakisko on 2–4 millin paksuinen kovasta akryylistä tehty, urheilijan hammassuojaa muistuttava esine. Se naksautetaan kiinni  yleensä ylähampaisiin, se ja lähtee käyttäjän omin voimin pois.

Hammaslääkärin kautta kisko suuhun

Kun oireileva ihminen tule hammaslääkäriin, hänen kanssaan keskustellaan oireista ja tutkitaan purenta.

– Jos päädytään purentakiskoon, sitten hampaista otetaan jäljennökset, jotka lähetetään hammasteknikolle.

Hammaslääkäri sovittaa sitten kiskon potilaalle  ja opettaa sen käytön. Yleensä sitä pidetään pääasiassa öisin.

– Jos vaivat ovat kovin kovat, kiskoa voi alussa pitää myös päivisin. Silloin, kun ei tarvitse syödä, puhua tai olla ihmisten ilmoilla. Jos on kotona, sitä voi pitää päivälläkin.

Hillilän mukaan potilailla on muutamana ensimmäisenä iltana outo olo.

– Syljen eritys lisääntyy alussa, kun suu luulee, että sinne on tullut jotain outoa. Parina ensimmäisenä aamuna voi olla tyynykin märkänä, kun sylkeä on erittynyt paljon. Kyllä varsin nopeasti tottuu, jos on syynä kiputila, motivaatio tottua nopeasti on olemassa.

Hoidoista saadaan Hillilän mukaan hyviä tuloksia, sillä ihmiset ovat motivoituneita käyttämään purentakiskoja.

– Tosi harvoin käy niin, että käyttäjä ei sopeudu. Siinä tapauksessa vaihtoehdot riippuvat siitä, millainen vaiva on. Silloin kyseeseen tulevat purennan hionta tai oikomishoito, jotta saataisiin purenta tasaiseksi. Jos on kyse jostakin leukanivelen alueen voimakkaasta kivusta tai nivelen välilevy on vahingoittunut, voidaan miettiä jotakin leikkausta, sanoo hammaslääkäri Teija Hillilä.