Ydinvoimavastustajien otteet kovenevat Pyhäjoella – poliisiauto sytytettiin tuleen

Ydinvoimaa vastustavien mielenosoittajien otteet ovat koventuneet ydinvoimalan rakennustyömaan liepeillä Pyhäjoella. Aktivistit sytyttivät poliisiauton tuleen ja kivittivät poliiseja. Poliisin mukaan kyseessä on jo suunnitelmallinen väkivalta poliisia kohtaan.

Kotimaa
Aktivisteja ja poliiseja Pyhäjoella
Mielenosoittajia ydinvoimalan rakennustyömaan portilla tiistaina.Kati Jurkko / Yle

Alun perin rauhanomaiseksi mielenilmaukseksi väitetty aktivistien mielenosoitus Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustyömaalla on muuttunut väkivaltaiseksi. Mielenosoittajat sytyttivät poliisiauton tuleen torstaina iltapäivällä. Sytyttämistavasta ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa. Palo saatiin sammumaan pian.

Aktivistit heittelivät poliisia myös kivillä. Henkilövahingoilta on toistaiseksi säästytty poliisin turvavarusteiden ansiosta. Poliisi on ottanut kivien heittäjiä kiinni.

– Näyttää siltä, että kyseessä ei ole enää mikään paniikissa reagointi, kuten mielenosoittajat ovat toimintaansa aikaisemmin selttäneet, vaan väkivalta on suunnitelmaillista ja siihen on valmistauduttu, toteaa ylikomisario Veijo Alavaikko Oulun poliisista.

Tiistaina aktivistit kivittivät myös Ylen toimittajaa, joka oli paikalla työtehtävissä.

Jo aamupäivällä mielenosoittajat katkaisivat ydinvoimalatyömaalle johtavan liikenteen lukoilla yhdistetyllä ihmisketjulla. Poliisi purki ketjut ja otti samalla kiinni useita mielenosoittajia. Tie on nyt aukaistu liikenteelle.