Video: Oppositio kävi Lenita Toivakan kimppuun – ministeri pyysi jälleen anteeksi

Vasemmisto-oppositio kävi eduskunnan kyselytunnilla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan kimppuun. Toivakka pyysi toistamiseen anteeksi puheitaan.

politiikka

Eduskunnan kyselytunnilla nousi tänään torstaina esiin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan tiistaiset kommentit, joissa Toivakka syytti SDP:n kansanedustajaa Timo Harakkaa valehtelijaksi.

Harakka sanoi tiistaina eduskunnassa, että Toivakka oli mukana perustamassa holding-yhtiötä Belgiaan vuonna 2007. Toivakan mukaan puheet eivät pitäneet paikaansa.

Sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Antti Lindtman aloitti eduskunnan huomauttamalla, että Harakan puheet pitivät paikkaansa. Lindtman pyysi Toivakkaa kommentoimaan asiaa vielä kerran eduskunnalle.

– En ollut missään vaiheessa operatiivisessa toiminnassa mukana, en tekemässä päätöksiä yhtiön perustamisesta. Haluan kertoa tässä tilanteessa, että ollessani yhtiön hallituksessa kannan kokonaisvastuuta yhtiön toiminnasta, Toivakka sanoi.

Toivakka pyysi anteeksi sopimatonta kielenkäyttöään.

– Haluan myös pyytää anteeksi sitä, että puheestani on moni saanut väärän käsityksen siitä, mikä on roolini tässä yhtiössä.

Antti Lindtman puhuu esuskunnan istunnossa.
Sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Antti Lindtman totesi Timo Harakan puheen pitäneen paikkansa.Jarno Kuusinen / AOP

Arhinmäki hyökytti veroparatiisiyhtiöistä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki letkautti, että hallituksessa kahdella ministerillä on kokemusta veroparatiisiyhtiöistä. Arhinmäki sanoi myös olevansa huolissaan kansalaisten luottamuksesta poliitikoihin.

– Tiistaina ministeri Toivakka noin minuutin puheenvuorossaan antoi toisaalta väärää tietoa eduskunnalla ja samassa puheenvuorossa syytti vielä kahdesti kansanedustajaa valehtelusta. Miten Te (pääministeri Juha Sipilä) toimillanne palautatte tavallisten ihmisten uskon politiikkaan?

Sipilän mukaan keskustelussa on ymmärretty väärin joitakin asioita. Sipilä luki paperista Timo Harakan tiistaista puheenvuoroa vastauksessaan Arhinmäelle.

– Ministeri Toivakka ei missään vaiheessa ole kiistänyt, etteikö hän ole ollut suomalaisen yhtiön hallituksen jäsen, ja sitä kautta juridisesti vastuussa. Se on selvä asia, että se, mitä täältä (ministeriaitoista) sanotaan, sen pitää pitää paikkaansa, Sipilä sanoi.

Harakka käytti puheenvuoron

Timo Harakka käytti myös puheenvuoron, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan sellaista ollut ajatellut pitää. Harakka huomautti, että Toivakka ei tiistaina eduskunnassa maininnut olevansa holding-yhtiön perustaneen yhtiön jäsen.

– Hän korosti silloin ja tänään, että hän ei ollut operatiivisessa tehtävässä, vaikka se ei ole lainkaan olennaista tässä kysymyksessä. Toimitusjohtaja ei voi yksin perustaa yhtiötä, vaan siihen tarvitaan hallituksen päätös tai vähintään tietoisuus. Vain hallituksen jäsen on se, joka oikeasti perustaa yrityksen, Harakka sanoi.

Harakan mukaan Toivakka ei vieläkään tunnustanut sitä vastuuta, joka Toivakalle kuuluu.

– Olen siitä hyvin pahoillani, Harakka sanoi.