Ounasjokeen istutettiin 63 000 lohenpoikasta

Kemijoki Oy istutti torstaina Ounasjokeen noin 63 000 lohen pienpoikasta. Istutuspaikka on Raattaman kylän yläpuolella oleva Vähäkoski.

Kotimaa
Lohenpoikanen, n. 4 cm ja 1,5 g. Könkämäeno 18.8.2015
Tapani Leisti / Yle

Ounasjokeen istutetut lohenpoikaset ovat vuoden ikäisiä, niin sanottuja jokipoikasia. Seuraava kehitysvaihe on vaelluspoikanen.

– Vaelluskalojen elämä alkaa niin sanotulla jokipoikasvaiheella. Se tarkoittaa että kalat pysyttelevät kotijoessaan ja leimautuvat kyseiseen jokeen. 1-3 vuoden kuluttua samat poikaset lähtevät merivaellukselle ja palaavat sitten toivottavasti takaisin Kemijokisuulle vuoden-kahden merivaelluksen jälkeen”, Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kemijoki Oy istuttaa joka kevät ja syksy Kemijoen vesistöalueelle ja Perämereen sekä Lieksanjokeen lohta, meritaimenta, siikaa, järvilohta, kirjolohta, järvitaimenta, harjusta ja kuhaa.

Istutettavien kalojen yhteismäärä on vuodessa yhteensä useita miljoonia. Kemijoki Oy:llä on Suomen suurin kalojen istutusvelvoite. Velvoiteistutukset maksavat yhtiölle 2,4 miljoonaa euroa.