1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

A-talk: Nato-poreilua vapun alla

Suomeen saapuu amerikkalaista asekalustoa ennennäkemättömän paljon, kun sotaharjoitukset Yhdysvaltain Euroopan maajoukkojen kanssa alkavat. Venäjä seuraa menoa tarkasti ja sen reaktioita arvuutellaan. Samaan aikaan valmistuu uusi selvitys Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Naton päämaja Brysselissä 28.7.2015. Kuva: Julien Warnand / EPA

Kansallisen veteraanipäivän jälkihöyryissä on hyvä laskeutua odottamaan vapun aatonaattoa. Silloin perjantaina myöhään iltapäivällä ulkoministeriössä julkaistaan uusi selvitys Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista.

Kansainvälinen neljän hengen työryhmä on laatinut paperin, jota odottaa kuin lapsi vappupalloa. Riemuakin siitä riittänee yhtä pitkään kuin hiljalleen tyhjenevästä foliopallosta.

Vähän aikaa raporttia ihmetellään ja ihastellaan, pidetään visusti narusta kiinni, ettei pallo vain karkaa lapasesta ja sitten se lopulta taas unohtuu.

Samaan aikaan kuin UM:ssä julkaistaan raporttia, puolustusvoimat valmistautuu mittaviin sotilaallisiin harjoituksiin Naton kanssa Suomen maaperällä, ilmatilassa ja merialueilla touko- ja kesäkuussa.

Harjoituksissa nähdään, kuinka yhteensopivia Suomen puolustusvoimat ovat Nato-joukkojen kanssa.

Suomalainen Nato-keskustelu on viime vuosina elänyt mielenkiintoista elämää. Presidentti Sauli Niinistön lanseeraamat Kultaranta-keskustelut raikastivat ilmapiiriä hetkeksi, kunnes ennen eduskuntavaaleja presidentti kertoi puolueiden puheenjohtajille, kuinka Suomessa on tavattu Natosta puhua tai paremminkin olla puhuvinaan.

Tätä kaikkea käsitellään tänään A-talkissa, jossa vieraana kansanedustajat Ilkka Kanerva ja Eero Heinäluoma, tutkija Sinikukka Saari sekä pääsihteeri Terhi Suominen. Lähetyksen juontaa toimittaja Jan Andersson. Yle  TV 1 klo 21.05