1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Väyrynen yksin lehterillä – kansalaisaloite synnytti vain vaisun keskustelun

Aloitteen tekijä seurasi keskustelua yksinään eduskunnan lehdistölehterillä. Vilkas uutispäivä jätti aloitteen jalkoihinsa.

Politiikka
Eduskunnan istuntosali.
Kovin monta kansanedustajaa ei jäänyt keskustelemaan Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta.Yle

Eduskunnan istuntosali tyhjeni lähes kokonaan, kun euroedustaja Paavo Väyrysen kansalaisaloite (kesk. tai ainakin sen taustainen) kansalaisaloite tuli lähetekeskusteluun. Eurokriittisiä kansanedustajia löytyi kuitenkin vielä muistakin ryhmistä kuin perussuomalaisista.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen arvosteli ennen kaikkea rahaliiton talouskurisääntöjä.

– Nykyiset säännöt innostavat hallituksia sellaiseen irvokkaaseen luovaan kirjanpitoon, jota Kreikan edelliset hallitukset harrastivat ja jota tässäkin salissa on aivan aiheellisesti arvosteltu.

Kristillisdemokraattien Peter Östman kehotti hallitusta valmistautumaan euroalueen hajoamiseen, jos Britannia kesäkuun kansanäänestyksessään jättää EU:n.

Sosiaalidemokraattien Pia Viitanen puolusti euroa.

– Ajatteleeko joku täällä, että esimerkiksi oma markka olisi pelastanut vääriä valintoja tehneen Nokian ja sanomalehtipaperiin panostaneen metsäteollisuuden.

Paavo Väyrynen seurasi keskustelua muuten lähes tyhjällä lehdistölehterillä ja sai siitä kiitokset valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok.). Kansalaisaloitteelle Stubb ei kuitenkaan lämmennyt.

– Kyllä se on totta, että talous- ja rahaliitossa on ongelmia, mutta niitä on korjattu ja korjaamista jatketaan edelleen. Tässä vaiheessa on viisasta keskittää Suomen voimavarat ongelmien ratkaisemiseen, ei uusien ongelmien luomiseen.

Kansalaisaloite menee lähetekeskustelun jälkeen eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Talousvaliokunta antaa sille oman lausuntonsa.