Georgia pidätti useita epäiltynä yrityksestä myydä uraania – video

Viisi pidätettyä yritti myydä yli puolitoista kiloa uraania 3 miljoonan dollarin hintaan. Tapaus on jo toinen Georgiassa kahden viikon aikana.

Ulkomaat
Säteilymittari uraanipellettien vierellä.
Viranomaiset eivät kertoneet, mistä uraani oli peräisin tai oliko pidätetyillä tiedossaan ostaja sille.

Georgian turvallisuusviranomaiset kertoivat torstaina pidättäneensä viisi maan kansalaista, jotka yrittivät myydä uraania. Pidätykset tapahtuivat Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Kobuletin kaupungissa.

Pidätetyillä oli hallussaan yli 1,6 kiloa uraania, jonka he aikoivat myydä 3 miljoonalla dollarilla, eli noin 2,6 miljoonalla eurolla.

Suurin osa uraanista oli sen yleisintä luonnossa esiintyvää isotooppia U-238:aa, mutta miehillä oli hallussaan myös pieni määrä U-235-isotooppia.

U-238 on kaikkein vakain uraanin isotooppi, mutta sitä voidaan muuttaa plutoniumiksi ydinreaktorissa. U-235-isotooppia voitaisiin käyttää ydinpommissa, jos sitä olisi tarpeeksi suuri määrä.

Turvallisuusviranomaiset eivät kertoneet, oliko pidätetyillä mahdollisesti jo tiedossa ostaja uraanille. Myöskään sitä ei kerrottu, mistä uraani oli peräisin.

Jos henkilöt todetaan syyllisiksi, he saattavat saada jopa 10 vuoden vankilatuomion.

Tapaus on jo toinen lyhyen ajan sisällä. Vain kymmenen päivää sitten Georgian turvallisuusviranomaiset kertoivat pidättäneensä useita henkilöitä, jotka yrittivät myydä uraania. Vastaavia tapauksia on ollut useita Kaukasuksen alueella viimeisten vuosien aikana.

Tapaukset ovat herättäneet huolta entisen Neuvostoliiton alueen maiden ydinturvallisuudesta ja terroristien mahdollisista pyrkimyksistä hankkia radioaktiivisia materiaaleja.

Lähteet: Reuters, AFP