1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Myös matelijat saattavat nähdä unia

Saksalaistutkimuksessa huomattiin, että myös matelijoilla saattaa olla REM-univaihe kuten nisäkkäillä ja linnuilla. Löytö saattaa tarkoittaa, että unen aikana tapahtuu jotain, joka on erityisen tärkeää kaikille eläimille. Se myös saattaa tarkoittaa, että unen vaiheet ovat kehittyneet aiemmin kuin aikaisemmin on uskottu.

Ulkomaat
Parta-agama.
Parta-agama.Frank C. Müller / Creative Commons SA 2.5 International, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/

Jo pitkään on tiedetty, että kaikki eläimet nukkuvat, mutta eri lajeilla uni on erilaista ja tiedemiehet ovat pitkään pohtineet, mitkä unen osat ovat todella olennaisia.

Saksalaisen Max Planck -instituutin aivotutkimuskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa on huomattu ensimmäistä kertaa, että myös matelijoilla saattaa olla REM-univaihe sekä syvän unen vaihe. Aiemmin vain nisäkkäillä ja linnuilla on tiedetty olevan nämä univaiheet.

Löytö saattaa muuttaa käsitystä unen kehittymisestä. Se saattaa myös tarkoittaa sitä, että unen aikana tapahtuu jotain, joka on tärkeää kaikille eläimille.

Tutkimuksen alkuperäinen tarkoitus ei ollut tutkia unta

Aiemmin tutkijat, jotka ovat yrittäneet selvittää matelijoiden univaiheita, ovat saaneet "sekavia" tuloksia, sanoo Max Planck -instituutin aivotutkija Gilles Laurent. Joten kun hän kollegoineen huomasi REM-unta muistuttavia univaiheita liskoilla, he pitivät sitä hyvin yllättävänä.

Laurentin tutkijaryhmä tutki australialaisia parta-agama-liskoja ja ryhmän tarkoituksena oli tutkia, miten ne käyttävät näköhavaintoja ruokaa etsiessään. Tutkijat kiinnittivät liskoihin elektrodeja, joiden avulla he seurasivat niiden aivotoimintaa vuorokauden ympäri useiden viikkojen ajan. Tutkimuksessa oli mukana viisi parta-agamaa.

Tutkijaryhmä huomasi, että öisin liskojen aivotoiminnasta erottui toimintaa, joka muistutti nisäkkäiden ja lintujen aivotoimintaa REM-unen ja syvän unen vaihdellessa.

– Mitä enemmän tarkastelimme löydöksiä, sitä enemmän vaikutti siltä, että kyse oli todellisesta REM-unesta, Laurent sanoi.

Jos minä olisin australialainen lisko, joka asuu Saksassa, uneksisin lämpimästä ja aurinkoisesta päivästä

Gilles Laurent

Liskojen univaiheet kestivät vain lyhyen ajan

Ihmiset näkevät paljon unia REM-univaiheen aikana. Sen lisäksi silmät liikkuvat nopeasti, verenpaine ja pulssi kohoavat, ja raajojen lihakset jäykistyvät. Syvän unen vaihe on kaikkein rauhallisin unen vaihe.

Infrapunakameran avulla ryhmä myös huomasi, että nukkuvien liskojen silmäluomet nykivät REM-unta muistuttavan vaiheen aikana samaan tapaan kuin muilla eläimillä REM-unessa. Myös liskojen aivotoiminta syvän unen aikana oli samanlaista kuin nisäkkäillä ja linnuilla.

Ihmisillä univaiheet vaihtelevat neljästä viiteen kertaan yön aikana, mutta liskoilla vaiheet kestivät 80 sekuntia ja niitä oli yön aikana 350. Nisäkkäillä univaiheiden tyypilliset merkit näkyvät hippokampuksessa, mutta liskoilla ne havaittiin aivojen alkeellisemmassa osassa.

Unen kehittyminen on ehkä tapahtunut aiemmin kuin on luultu

Ihmisellä univaiheiden uskotaan liittyvän muun muassa erityisesti asioiden mieleen painumiseen. Laurentin mukaan tarvitaan vielä lisätutkimuksia, jotta saadaan selville, onko univaiheiden tarkoitus kaikilla lajeilla sama.

Laurent kuitenkin toteaa, että ryhmän löydökset vihjaavat, että univaiheet ovat kehittyneet jo nisäkkäiden, lintujen ja matelijoiden yhteisen esi-isän aikaan, 300–320 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmin univaiheiden synnyn ajankohta on ollut tuntematon.

Jotkut tutkijat ovat arvelleet, että REM-unen ja syvän unen vaiheet liittyisivät tasalämpöisyyteen ja että ne olisivat kehittyneet nisäkkäille ja linnuille toisistaan riippumatta.

Massachusetts Institute of Technologyn aivotutkija Matt Wilson, joka ei osallistunut tutkimukseen, sanoi Science-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että nämä "provosoivat" löydökset voivat tarkoittaa sitä, että "unen aikana tapahtuu jotain, joka on tärkeää kaikkien eläinten toiminnalle".

Mutta mistä liskot uneksisivat?

Löydökset viittaavat myös siihen, että liskotkin saattaisivat nähdä unia. Mistä ne siis uneksisivat?

– Jos minun on aivan pakko spekuloida asialla ja käyttää löyhää määritelmää unien näkemisestä, niin arvaisin, että nuo unet käsittelisivät viimeaikaisia merkittäviä tapahtumia: hyönteisiä, ehkä paikkoja, joista löytyi hyviä hyönteisiä, tai sitten sitä aggressiivista urosliskoa viereisessä terraariossa, Laurent pohti uutistoimisto Reutersille.

– Jos minä olisin australialainen lisko, joka asuu Saksassa, uneksisin lämpimästä ja aurinkoisesta päivästä, Laurent sanoi.

Tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi