Hyppää sisältöön

Lavrov Dagens Nyheterille: Ruotsin Nato-jäsenyys johtaisi vastatoimiin

– On yksi asia, että on neutraaleja naapurimaita pohjoisessa, ja toinen, että on naapureita, jotka ovat pohjoisatlanttisen liittouman jäseniä, Venäjän ulkoministeri sanoo ruotsalaislehden haastattelussa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti peruvansa Turkin-matkansa venäläisen Suhoin pudottamisen jälkeen. Kuva: Maksim Shipenkov / EPA

Ruotsin liittyminen sotilasliitto Naton jäseneksi johtaisi Venäjän sotilaallisiin vastatoimiin, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa ruotsalaislehti Dagens Nyheterin (DN) (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Lavrov ei avaa tarkemmin, millaisia Venäjän vastatoimet käytännössä olisivat. Hänen mukaansa asia jäisi Venäjän sotavoimien arvioitavaksi.

Lavrovin mukaan Venäjä ei usko, että Ruotsin liittyminen Naton jäseneksi johtaisi ruotsalaisten hyökkäykseen Venäjää vastaan.

– Mutta koska Ruotsin sotilaallinen infrastruktuuri tulisi alistetuksi Naton ylimpään komentoon, ryhtyisimme luonnollisesti tarvittaviin sotilaallisteknisiin toimenpiteisiin pohjoisilla rajoillamme, koska toisella puolen rajaa on sotilaallis-poliittinen liittouma, joka pitää Venäjää uhkana, Lavrov sanoo DN:lle.

Venäjän sotilaskoneiden kahden viikon takaisia ohi- ja ylilentoja Itämerellä läheltä Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjää Lavrov kuvailee "täysin legitiimeiksi harjoitustehtäviksi kansainvälisessä ilmatilassa".