1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordian valitusoikeudenkäynti alkoi – turmalaivan kapteeni syytti muita

Francesco Schettino sai viime vuonna 16 vuoden vankeustuomion risteilijäonnettomuudesta Italian rannikolla.

Ulkomaat
Francesco Schettino
Francesco Schettino puhui lehdistölle helmikuussa 2014.Maurizio Degl'innocenti / EPA

Turmalaiva Costa Concordian kapteeni Francesco Schettino aloitti torstaina taistelun vankeustuomiota vastaan sanomalla, että hänestä oli tehty 32 ihmisen hengen vaatineen onnettomuuden ainoa syntipukki.

55-vuotias Schettino vaatii tuomionsa kumoamista torstaina alkaneessa valitusoikeudenkäynnissä. Myös syyttäjä on valittanut tuomiosta ja vaatii Schettinolle 26 vuoden vankeutta.

Schettino tuomittiin viime vuoden helmikuussa 16 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan hänen huolimattomuutensa johti onnettomuuteen, joka seurasi loistoristeilijä Costa Concordian törmäyksestä vedenlaisiin kiviin Giglion saaren luona Toscanan edustalla.

Kapteenin katsottiin syyllistyneen useisiin kuolemantuottamuksiin, haaksirikon aiheuttamiseen sekä aluksensa hylkäämiseen ennen kuin kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet oli evakuoitu.

Schettinon asianajajien mielestä turmasta ovat vastuussa myös varustamoyhtiö Costa Crociere, laivan indonesialainen perämies sekä Italian rannikkovartiosto. Syyttäjän mukaan se ei kuitenkaan poista Schettinon vastuuta tapahtumista.

Varustamo määrättiin viime vuonna maksamaan turmasta seitsemän miljoonan euron korvaukset. Turman eloonjääneiden mielestä yhtiö on tähän mennessä päässyt liian vähällä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi