Afrikka pyrkii estämään villien elefanttien sukupuuton – yli sata tonnia norsunluuta roviolle

Luonnonsuojelijoiden mukaan villit norsut ovat vaarassa kadota Afrikasta salametsästyksen takia. Afrikan norsumaiden kokousta isännöivä Kenia järjestää lauantaina kaikkien aikojen suurimman norsunluun tuhoamistilaisuuden.

Ulkomaat
Salametsätäjiltä takavarikoituja norsujen syöksyhampaita polttorovioissa, jotka poltetaan lauantaina.
Salametsätäjiltä takavarikoituja norsujen syöksyhampaita polttorovioissa, jotka poltetaan lauantaina.Daniel Irungu / EPA

Afrikan norsumaat ovat kokoontuneet Keniaan huippukokoukseen, jossa etsitään maanosalle yhteisiä keinoja kitkeä viime vuosina kiihtynyt norsujen ja sarvikuonojen salametsästys.

Paikalla on valtionjohtajien lisäksi tutkijoita, luonnonsuojelun asiantuntijoita ja yritysjohtajia. Kokous huipentuu lauantaina näyttävään salametsästyksen vastaiseen tilaisuuteen, jossa poltetaan yli 100 tonnia norsunluuta.

Afrikassa eli 1900-luvun alussa arviolta 3–5 miljoonaa norsua. Nyt niitä on jäljellä enää noin 650 000.

Noin 30 000 elefanttia menettää vuosittain henkensä syöksyhampaiden laittoman kaupan takia Afrikassa. Salametsästäjät tappoivat viime vuonna myös yli tuhat Afrikan arviolta 25 000:sta sarvikuonosta.

Luonnonsuojelijat varoittavat, että nykyisellä tahdilla suuret norsulaumat voivat kadota muutamassa vuosikymmenessä muualta paitsi kaikista parhaimmin vartioiduilta suojelualueilta.

Aasian markkinoilla riittää kysyntää

Sarvikuononsarvien ja norsunluun kauppa on ollut kiellettyä vuosikymmeniä, mutta etenkin Aasiassa niistä valmistetuille rohdoille ja koriste-esineille riittää kysyntää.

Kilo käsittelemätöntä norsunluuta maksaa vajaat 900 euroa Aasiassa. Sarvikuononsarvi voi maksaa jopa 52 700 euroa kilolta. Se on kallliimpaa kuin kulta tai kokaiini.

Kenian luonnonsuojelujohtajan Richard Leakeyn mukaan Kenia lopetti norsunluukaupan lähes kokonaan 1990-luvun alussa. Nyt kauppa kuitenkin rehottaa jälleen.

– Kun on olemassa suuret laittomat markkinat, niin ihmiset löytävät keinon toimittaa sinne tavaraa, Leakey sanoo.

Ennätyserä norsunluuta roviolle

Kokouksen isäntämaa Kenia uskoo näyttäviin tempauksiin salametsästystä vastaan. Lauantaina Kenian presidentti Uhuru Kenyatta sytyttää tuleen 105 tonnin erän norsunluuta.

Poltettava norsunluu on peräisin yli 6 700 elefantista. Erän hinta laittomassa kaupassa olisi arviolta yli 88 miljoonaa euroa.

– Siitä tulee hyvin näyttävää. Missään ei ole koskaan poltettu yhtä paljon norsunluuta. Ihmiset kuulevat siitä kaikkialla. Kenia katsoo, että norsunluu on arvokasta vain elävällä norsulla, Leakey sanoo.

Samalla poltetaan myös 1,35 tonnia sarvikuonon sarvia. Niiden arvo olisi laittomilla markkinoilla noin 70 miljoonaa euroa.

Luonnon vaalimisen ohella salametsästyksen kitkemiseen on myös taloudellisia syitä. Kenialle turismi toi toissa vuonna parin miljardin euron tulot ja norsut ovat tärkeitä luontomatkailijoiden houkuttimia.

Lähteet: AFP, Reuters