Yhdysvaltain edustajainhuoneen entinen puhemies: Cruz on paholaisen ruumiillistuma

Donald Trumpin golfkaveri, entinen puhemies John Boehner, tylytti keskiviikkona republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Ted Cruzia. Boehnerin mukaan Cruzista tulee presidentti vain hänen kuolleen ruumiinsa yli.

Ulkomaat
Ted Cruz ja John Boehner.
Ted Cruz (vas.) ja John Boehner (oik.).Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen entinen puhemies John Boehner on esittänyt kovaa kritiikkiä puoluetoveriaan, republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Ted Cruzia kohtaan.

Boehner kutsui keskiviikkona Cruzia "Luciferin ruumiillistumaksi" Kaliforniassa Stanfordin yliopistolla järjestetyssä tilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

– Minulla on demokraattiystäviä ja republikaaniystäviä. Tulen toimeen lähes kaikkien kanssa, mutta en ole koskaan työskennellyt surkeamman nartun penikan kanssa, Boehner arvosteli Cruzia.

– Hänestä tulee presidentti vain kuolleen ruumiini yli, Boehner lisäsi.

Boehner luonnehti Stanfordin tilaisuudessa itseään republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan liikemiehen Donald Trumpin "tekstiviestikaveriksi". Hän kertoi pelanneensa golfia Trumpin kanssa jo vuosien ajan.

Boehner luopui edustajainhuoneen puhemiehen tehtävästä viime vuonna.

Boehnerille tulitukea puoluetovereilta

Monet Cruzin vastustajat alkoivat pian tukea Boehneria. Pennsylvanialainen republikaanien kongressiedustaja Charlie Dent totesi, että hänen mielestään Boehnerin kuvaus Cruzista piti paikkansa.

– Voin sanoa ainoastaan, että jonkun pitäisi pyytää kommenttia Luciferilta. Hän voi olla ärtynyt näistä kommenteista, Dent sanoi uutiskanava MSNBC:lle.

Newyorkilainen republikaanien kongressiedustaja Peter King sanoi olevansa täysin samaa mieltä Boehnerin kanssa.

– Ehkä hän pilaa Luciferin maineen vertaamalla tätä Ted Cruziin, King sanoi.

Cruz vastasi vertaamalla Boehneria Trumpiin

Teksasilainen senaattori Ted Cruz vastasi torstaina, että Boehner "antoi sisäisen Trumpinsa tulla esiin". Cruz totesi, että hän ei ole koskaan työskennellyt Boehnerin kanssa.

– Kun John Boehner kutsuu minua Luciferiksi, niin hän ei kohdista sitä minuun. Hän kohdistaa sen teihin, sanoi Cruz suunnaten sanansa konservatiivisille kannattajilleen.

Cruzin mukaan John Boehner on suuttunut hänelle, koska hän johti kansanliikettä, jonka tavoitteena oli saada Yhdysvaltain hallitus kantamaan vastuuta.

Cruz suututti monia kongressiedustajia johtamalla Yhdysvaltain valtionhallinnon alasajoa vuonna 2013. Uutistoimisto AFP:n mukaan Ted Cruz on yksi kongressin vähiten suosituista jäsenistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters