Lappilaisyritykset kiinnostuivat kiinalaisesta maksukortista

Maailman kolmanneksi yleisin maksukortti Union Pay käy tällä hetkellä noin kymmenessä lappilaisyrityksessä. Kymmenet muut aikovat hyväksyä kortin maksuvälineeksi lähiaikoina. Lapissa vierailleet kiinalaisturistit ovat ihmetelleet, miksi he eivät voi maksaa suosikkikortillaan.

Aasialaisten määrä Rovaniemellä on lisääntynyt merkittävästi. Kiinalaisten määrä on kolminkertaistunut, mutta myös japanilaisia näkyy kauppakeskuksen käytävillä aiempaa useammin. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Monissa Euroopan maissa Union Pay -kortti on yleisesti hyväksytty, sillä voi maksaa ilman ostorajoituksia ja lisäksi nostaa paikallista valuuttaa automaatista. Suomessa ensimmäiset liikkeet hyväksyivät kortin maksuvälineeksi marraskuussa.

Maksukorttipalveluja tuottavan Nets Oy:n kaupallinen johtaja Sami Toivonen kertoo, että Lapissa kortin hyväksyy kymmenkunta yritystä, niiden joukossa on esimerkiksi majoitusliikkeitä. Helmikuun puolivälissä Toivosen tiedossa ei vielä ollut yhtään lappilaisyritystä. Kymmenet muut lappilaisyritykset ovat osoittaneet kiinnostuksensa.

– Paljon on sopimuspapereita vetämässä, siinä joukossa on esimerkiksi safariyrityksiä, kertoo Toivonen. Esimerkiksi laskettelukeskuksista ei kuitenkaan vielä ole otettu yhteyttä.

Satojen miljoonien kiinalaisten käyttämä Union Pay käy Suomessa maksuvälineeksi vasta noin sadassa liikkeessä. Joukossa on Marimekko sekä Helsingin keskustan koru- ja laukkuliikkeitä. Myös monissa Helsinki-Vantaan lentokentän liikkeissä kortti hyväksytään.

Kiinalaiset tarjoavat kassalla mieluummin Union Pay - korttia kuin Visaa tai Master Cardia, joille Kiinan keskuspankki on asettanut ostorajan.

Kiinalaisturistien määrä on voimakkaassa kasvussa niin Helsingissä kuin Lapissa. Esimerkiksi Rovaniemellä kiinalaisten matkailijoiden määrä on kolminkertaistunut muutamassa vuodessa.