Poikkeuksellinen ratkaisu: Kunnat lähtivät junavuorojen rahoittajaksi Pirkanmaalla

Pirkanmaan kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan junavuoroja Tampereen ja Vilppulan välillä. Kuntien panostus mahdollistaa lisävuorot viikonlopulle.

rautatieliikenne
Matkustajia junanvaunussa.
Marko Melto / Yle

Tampere, Orivesi, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki ovat hyväksyneet VR:n tarjouksen junavuorojen lisäämisestä. Kunnat rahoittavat lisävuorot matkustajamäärien ja raide-etäisyyden perusteella.

Suurimman osan kustannuksista maksavat Mänttä-Vilppula ja Orivesi. Lisävuoroja tulee yksi perjantai-iltaan ja kolme lauantaille. Uudet vuorot alkavat kulkea 20. kesäkuuta, ja ne ovat käytössä joulukuun alkuun asti.

Jos kiskobussiliikenne päästetään nyt loppumaan, kyllä siihen aika vaikeaa on uusia toimijoita saada myöhemminkään.

Pirkko Lindström

Se, että kunnat tukevat raideliikennettä, on poikkeuksellista. Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström perustelee ratkaisua muun muassa sillä, että kunnat haluavat varmistaa raideliikenteen jatkon tulevaisuudessakin.

– Kyllä kunnissa ollaan sitä mieltä, ettei rautatieliikenteen tukeminen ole kuntien tehtävä, hän sanoo.

– Haluamme kuitenkin tuoda liikenne- ja viestintäministeriön ja muiden toimijoiden tietoisuuteen, että raideliikenne on hyvä joukkoliikenteen muoto myös tulevaisuudessa. Jos kiskobussiliikenne päästetään nyt loppumaan, kyllä siihen aika vaikeaa on uusia toimijoita saada myöhemminkään.

Liikenne- ja viestintäministeriö vähensi huomattavasti VR:n kiskobussivuoroja Tampere-Keuruu -reitillä maaliskuun lopulla. Pirkanmaan kuntien tukemat lisävuorot pysähtyvät Vilppulaan, koska Keuruu on linjannut, ettei se lähde tukemaan kiskobussiliikennettä.