1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Söisitkö sinä vappumunkin sinapilla? – Leipomoissa paistetaan nyt vappuherkkuja urakalla

Vappuleivonnaisten, tippaleipien ja munkkien, menekki tuo kiireitä leipomoihin vapun alla. Kaikki eivät kuitenkaan vappuherkuista välitä.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Leipomon myymälässä käy perjantaiaamuna kuhina. Matkalaiset ottavat tiskiltä aamukahvia ja suolapalaa. Munkki tai tippaleipä kelpaa vain harvoille. Ehkä niitä jemmataan vappua varten.

– Ei kuulu meidän vappupöytään tippaleivät eivätkä munkit. Ne on jotenkin jäänyt, vastaa Kirkkonummelta Kaaville matkaava Ritva Saastamoinen.

– Mustikkapiirakka sopisi minun vappupöytään paremmin. Munkit ja tippaleivät korvataan muulla pullalla ja kakulla, Eero Saastamoinen täydentää.

Pikaisen kyselyn perusteella yllättävän harva myöntää syövänsä munkkia tai tippaleipiä vappuna. Yksi innokas kuitenkin löytyy. Tosin siinäkin on oma yllätyksensä.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

– Siihen kuuluu sinappikin. Ostetaan ilman hilloa olevia munkkeja ja laitetaan sinne sinappia. Tummaa sinappia. Vahvaa, sanoo A-P Paavilainen.

Kiemurainen vappuherkku jätetään kuitenkin ilman sinappihuntua.

– Tippaleipä on tippaleipä, A-P Paavilainen toteaa.

Leipomossa vappu näkyy

Vaikka tällä erää asiakkaat eivät ole persoja vappuleivosten perään, myydään niitä kuitenkin joillekin. Kotileipomo Siiskosen toimitusjohtaja Anttu Rautio on tullut tippaleivän paistoon leipomolle klo 2.

– Munkkia menee tasaisesti ympäri vuoden, mutta kyllä menekki moninkertaistuu vapun alla. Tippaleipää ryhdytään muutama viikko ennen vappua paistamaan ja aika nopeasti vapun jälkeen kysyntä loppuukin.

– Onneksi ei tarvitse tehdä tippaleipiä ympäri vuoden, Anttu Rautio naurahtaa.

Tippaleivän teossa tärkeää on olla tarkkana taikinamassan koostumuksen kanssa. Myös vatkausajalla on merkitystä.

– Kyllä meillä munkit on tehty aika pitkään samalla kaavalla. Ei koostumusta kannata muuttaa, kun ihmiset ovat siihen tottuneet.

Toimitusjohtajan mukaan ihmiset syövät vappuna arkea enemmän herkkuja, sillä kasvaneen tippaleipä- ja munkkimenekin rinnalla myydään normaali määrä muita leivonnaisia. Lisäksi vappubrunssi nostaa vielä yhden tuotealueen menekkiä.

– Patonkeja menee normaaliin verrattuna valtava määrä, Anttu Rautio tietää.