1. yle.fi
  2. Uutiset

Tämän omakotitalon pihalla kasvaa nurmikon sijaan parsaa ja viinirypäleitä

Nurmikko on kadonnut Vuokko Haljoen pihalta seitsemän vuoden kärsivällisen työn tuloksena. Tilalla on vesiaihe, kukkia, hyötykasveja ja kasvihuone. Pohjoisen puutarhoissa -sarjassa kierretään kaupunkilaistalon vehreällä pihamaalla

Kotimaan uutiset
Pohjoisen puutarhoissa sarjan viimeisen jakson otsikkokuva
Nurmi on kadonnut tämän omakotitalon pihalta seitsemän vuoden aikana. Tilalle on tullut vesiaihe, kukkia, hyötykasveja ja kasvihuone. Tässä jaksossa kierretään kaupunkiomakotitalon vehreällä pihalla.

Aika usein ihmiset haluavat itselleen helppohoitoisen pihan ja tekevät pihalleen suuren nurmikon. Mielikuva on kuitenkin väärä, sillä vehreä nurmikko vaatii jatkuvaa leikkausta ja hoitoa.

Myös Vuokko Haljoen pihamaata peitti aluksi nurmikko, kun puutarhaa alettiin rakentaa noin seitsemän vuotta sitten.

- Sen jälkeen sitä on pala kerrallaan otettu pois, Haljoki kertoo puutarhassaan.

Nurmikon sijasta pihalla kasvaa paljon hyötykasveja ja perennoja.

Vesiaihe vaati kärsivällisyyttä

Pihaa on rakennettu pääasiassa käsipelillä.

Yksi pihan katseenvangitsijoista on suuri vesiaihe, joka on tehty omin käsin, yrityksen ja erehdyksen kautta, Haljoki sanoo.

- Siinä oli säätämistä. Testasimme pitkään, miten vesi kulkee. Jos se lähti väärään suuntaan, otettiin pumppu pois päältä ja aseteltiin kiviä uudelleen, kunnes siitä tuli sellainen kuin haluttiin, Haljoki kertoo.

Pohjoisen puutarhoissa –sarjassa tutustutaan Haljoen omakotitalon pihaan, jossa kasvaa myös esimerkiksi viinirypäleitä ja nyt hyvin suosittua parsaa. Nekin pärjäävät pohjoisen olosuhteissa hyvin ja ovat Haljoen mukaan helppohoitoisia.

Kuusiosaisen Pohjoisen puutarhoissa –sarjan jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi