Pyhäjoen mielenosoittajia on pidätetty

Osa eilen Pyhäjoen ydinvoimavastaisessa mielenosoituksessa kiinni otetuista on pidätetty. Rikosnimikkeinä tässä vaiheessa ovat törkeä vahingonteko ja virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Poliisi harkitsee myös, täyttääkö eilinen väkivaltaisen mellakan tunnusmerkit.

Kotimaa
Mielenosoittajia Pyhäjoella tiistaina
Kati Jurkko / Yle

Osa Pyhäjoen mielenosoituksessa eilen kiinniotetuista henkilöistä on perjantaiaamuna pidätetty.

Tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Ilkka Piispasen mukaan Pyhäjoella rikosperusteisesti pidätettyjen joukossa on sekä suomalaisia että ulkomaisia henkilöitä useista eri kansallisuuksista.

Tarkemmasta pidätettyjen lukumäärästä Piispasella ei ollut vielä tietoa.

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisi aloittaa seuraavaksi tarkemmat neuvottelut rikosnimikkeistä sekä siitä, lähdetäänkö pidätettyjä esittämään vangittavaksi.

– Vangitsemisesitys pitää tehdä sunnuntaina klo 12 mennessä, Piispanen sanoo.

Tällä hetkellä rikosnimikkeinä ovat törkeä vahingoteko sekä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Rikoksista on mahdollista saada korkeintaan kaksi vuotta vankeutta. Rikosnimikket tarkentuvat tutkinnan edetessä.

– Harkittavaksi tulee myös väkivaltainen mellakka, jossa ei tarvitse tarkasti yksilöidä, kuka teki mitä, vaan voidaan katsoa että osallistujat ovat yksissä tuumin suunnitelleet teon ja tapahtuman, Piispanen kertoo.

Poliisi otti Pyhäjoella eilen kiinni yhteensä 35 henkilöä, joista lievempiin rikkomuksiin syyllistyneet päästetään perjantaina vapaaksi sakkojen kirjoittamisen jälkeen.

Otteet kovenivat eilen Pyhäjoella ydinvoimavastaisessa mielenosoituksessa: poliisiauto sytytettiin tuleen heittämällä autoon palavia nesteitä, ja poliiseja kivitettiin nyrkin kokoisilla kivillä.