1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Yle ei luovuta Panama-papereita verottajalle – "Suomi ainoa maa, jossa viranomainen painostaa case Panaman lähdesuojaa"

Verottajan viime viikolla Ylelle asettama määräaika Panama-tietojen luovuttamisesta umpeutuu tänään. Yle ei luovuta tietoja viranomaisille. Panama-vuodosta raportoineen MOT-ohjelman vastaavan toimittajan Ville Vilenin mukaan tärkeimpinä perusteluina on lähdesuojan ja sananvapauden turvaaminen, joka muodostaa luotettavan ja uskottavan tiedonvälityksen ytimen.

politiikka
Mossack Fonseca.
Jakob Gruber / AOP

Yle ei myönny verottajan vaatimuksiin luovuttaa niin sanottuja Panama-papereita sekä sen tausta-aineistoa verottajalle. Yle valittaa verottajan kehotuksesta.

Verottaja kehotti 19. huhtikuuta Yleä luovuttamaan Panama-paperien lisäksi kaiken aihetta käsitelleiden MOT- ja Spotlight-ohjelmien tekoon liittyvän toimituksellisen tausta-aineston.

Ylen luovien sisältöjen johtaja ja MOT:n vastaava toimittaja Ville Vilen painottaa, ettei Yle omista Panama-papereita eikä Ylellä ole lähdesuojan takia oikeutta luovuttaa tietoja ulkopuolisille.

Kyse ei ole paperipinkasta, jonka voisi luovuttaa viranomaisille, vaan Yle on saanut kansainvälisen toimittajaverkoston osana pääsyn osaan aineistoa, joka koostuu 11,5 miljoonasta vuodetusta asiakirjasta.

– Tärkein peruste on kuitenkin sekä Ylen että kaikkien tiedotusvälineiden uskottavuus ja lähdesuoja, sanoo MOT:n vastaava toimittaja Ville Vilen.

Lähdesuoja kuuluu tiedonvälityksen ytimeen. Se turvaa tietojen antajan anonyymiteetin muun muassa siltä varalta, että tietojen antajalle voisi koitua henkilöllisyyden paljastumisen takia haittaa tai vaaraa.

– Kansalaisten pitää luottaa siihen, että jos he haluavat paljastaa tietoja, he voivat sen tehdä nimettömästi, Vilen sanoo.

"Poikkeuksellista painostusta"

Sekä Ville Vilen että MOT-ohjelman toimittaja Minna Knus-Galán pitävät Suomen verottajan vaatimusta kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisena. Heidän mukaansa missään muussa Panama-vuotoa käsitelleessä maassa viranomainen ei ole vaatinut aineistoa näin painokkaasti käsiinsä.

– Muissa Panama-papereita käsitelleissä maissa verottaja on pyytänyt saada paperit, mutta luopui pyynnöstä, kun tiedotusvälineet ovat kieltäytyneet lähdesuojaan vedoten, sanoo Knus-Galán.

Näin on toimittu Knus-Galànin mukaan ainakin 18 Panama-casea käsitelleessä maassa, kuten Costa Ricassa, Taiwanissa, Kreikassa, Latviassa ja Uruguayssa.

– Iso ero on siinäkin, että Suomessa pyydetään ainoana maana myös kaikkea taustamateriaalia ja toimituksellista aineistoa, hän lisää.

Stubb: Esitin vain kainon toiveen

Panama-papereita tutkinut ja niistä raportoinut Knus-Galán pitää verottajan toimintaa pöyristyttävänä maassa, joka on kansainvälisissä tilastoissa sananvapauden kärkimaa.

– Miten voi olla mahdollista, että kaikista näistä maista sananvapauden ykkösmaassa Suomessa ollaan valmiita kävelemään sananvapauden yli, hän kysyy.

Knus-Galánin mukaan syynä on poliittinen paine. Verottajan lisäksi vaatimuksia on Suomessa esittänyt valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Verohallinto toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa.

Stubb toisti tänään kantansa, että viranomaisten olisi hyvä saada asiakirjat käyttöönsä.

– Alusta asti olen korostanut sitä, että tämän ongelmavyyhdin ratkaisemiseksi olisi erittäin hyödyllistä, että poliisi ja verohallinto saisivat nämä asiakirjat käyttöönsä, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan kyse ei ole vaatimuksesta vaan toiveesta.

– Ylellä on täysi oikeus päättää itse lähdesuojastaan. Siihen ei voi valtiovarainministeri muuta kuin esittää kainon toiveen, Stubb jatkoi.

Vastaavan toimittajan Ville Vilenin mukaan valtiovarainministerin toive ei vaikuta Ylen ratkaisuun.

– Asia ei muutu miksikään, on vaatija kuka tahansa, koska sananvapaus ja lähdesuoja ovat tiedotusvälineille pyhiä asioita, Vilen sanoo.

Verottaja vaikenee

Verottaja ei kommentoi Ylen ratkaisua tai tilanteen etenemistä verolainsäädäntöön vedoten.

Verohallinnon viestintäjohtajan Mikko Mattisen mukaan verottajan periaate on, että yksittäisen asiakkaan asiaa ei kommentoida. Tämä pätee silloinkin kun asiakas on mediatalo, eikä asia koske asiakkaan verotusta.

– Yksittäiseen veroasiaan liittyvä tietopyyntö voidaan yhdistää yksittäiseen verovelvolliseen esimerkiksi silloin, kun pyyntö liittyy mediassa esillä olleisiin tunnistettavissa oleviin verovelvollisiin, Mattinen kommentoi sähköpostitse.

12:58 Lisätty verohallinnon osuus.

13:04 Lisätty Stubbin kommentti.

Lue seuraavaksi