Viron presidentti veti rennon DJ-keikan – osa yleisöstä jonotti vielä hyisessä sateessa

Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen torstainen DJ-keikka sujui poikkeuksellisen rennoissa merkeissä. Sisällön puolesta yleisöllä ei ollut valittamista, mutta osa ei päässyt kuulemaan keikan alkua lainkaan. Osa kuulijoista jonotti jopa tunnin jäätävässä sateessa helsinkiläisen Kaiku-klubin pihalla.

kulttuuri
DJ Ilves.
Yle

Kovan tason DJ-vieras kiinnosti helsinkiläistä klubikansaa niin paljon, että Kaiku oli torstai-iltana loppuunmyyty. Tapahtuma oli alunperin määrä pitää samaan Hämeentien hipsterikompleksiin kuuluvassa Siltasessa, mutta kysyntä siirsi keikan isompaan tilaan.

Tapahtuman järjestäjät kehottivat yleisöä tulemaan hyvissä ajoin paikalle, sillä aikataulu oli tarkka, eikä siitä ollut tarkoitus tinkiä. Toisin kävi.

Kun esiintyvä tähti on valtion päämies, ei tapahtumaan lampsita kuin hollitupaan. Klubin tilat oli etukäteen tarkastanut sekä poliisi että suojelupoliisi presidentti Ilveksen omien turvamiesten lisäksi. Ovet oli tarkoitus saada auki hyvissä ajoin, mutta teknisten pulmien takia ne aukesivat kymmenisen minuuttia myöhässä.

Kaikun turvallisuudesta vastanneen Nguardin Mike Ramezanin mukaan poikkeukselliset turvajärjestelyt eivät kuitenkaan olleet syy siihen, että jono veti hitaasti. Runsaan 500 ihmisen sisääntulo ei koskaan käy kädenkäänteessä, vaan vaatii oman aikansa. Olisiko se pitänyt ottaa alkuperäisessä aikataulussa paremmin huomioon?

– No siihen en voi ottaa kantaa, voin vain sanoa, että tässä viivästyksessä ei ollut taustalla mitään poliisin toivetta tai muuta sellaista. Presidentin läsnäolo tietysti vaatii mittavammat turvatoimet, mutta yleisölle se tarkoitti vain metalliskannausta sellaisella piipparilla. Se ei hidastanut sisäänpääsyä mitenkään.

Sade kiristi tunnelmaa

Tapahtuman Facebook-sivuilla kommentit olivat sekä sarkastisia että suivaantuneita. Päivitysten mukaan osa oli seissyt odottamassa sisäänpääsyä jopa tunnin ajan.

Yleisöä nyppi erityisesti se, että katoksen alle ei saanut tulla sateelta suojaan, vaan jono ohjattiin keskelle sisäpihaa. Ihmiset kaipasivat myös tietoa siitä, mistä jonotus johtuu ja kauanko se mahdollisesti kestää. Osa luovutti ja lähti pois. Ramezan harmittelee kamalaa keliä, mutta jonotuksessa on pakko hänen mukaansa olla säännöt säällä kuin säällä.

– Vesisade ei tietenkään nostanut tunnelmaa, mutta jos ihmiset menevät katoksen alle, jonne kaikki eivät mahdu, niin kohta siellä on yksi iso mytty ihmisiä, sellainen häröpallo, josta ei kukaan tiedä, kenen vuoro on seuraavana.

DJ Ilves.
Yle

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Presidentti Ilves paikkasi ansiokkaasti illan onnetonta alkua. Pääesiintyjän tunnin settiä lykättiin 45 minuutilla, jolloin lähes koko jono oli saatu imuroitua sisään.

Hyväntuulinen esiintyminen myös kesti pidempään kuin sille alunperin oli varattu aikaa. Keikan jälkeen presidentti jäi vielä kirjoittamaan nimikirjoituksia ja rupattelemaan yleisön kanssa.

Myös itse setti oli sekä yleisön että presidentin omien joukkojen mukaan jopa poikkeuksellisen rento. Presidentti Ilves kertoili musiikkivalinnoistaan, nauratti yleisöä ja jopa tanssahteli dekkien takana.