Tanskalaisohjaaja: Kukaan ei ensin uskonut Vallan linnakkeeseen

Elokuvaohjaaja Rumle Hammerich uskoo, että Tanskan menestys tv-draaman supermaana voi jatkua vain jos isot pomot ymmärtävät tukea luovaa hulluutta ja uusia tekijöitä. Hammerich on ohjannut sekä Vallan linnaketta että Silta-sarjaa.

kulttuuri
Vallan linnakkeen lehdistöavustaja Kasper (Pilou Asbaek) ja pääministeri Birgitte (Sidse Babett Knudsen).
Vallan linnake -sarja oli lobbari Kasper Juulia esittävälle Pilou Asbækille ja pääministeri Birgitte Nyborgia näyttelevälle Sidse Babett Knudsenille ponnahduslauta kansainväliselle uralle.Yle Kuvapalvelu

Sosiaalisesti kömpelö rikospoliisi Saga Norén on tullut tutuksi sadoille tuhansille suomalaisille tv-sarjasta Silta.

Hahmo on pitkälti ohjaaja Charlotte Sielingin työn tulosta. Hän työsti näyttelijän liikkeitä ja keksi, että Norén ajaa sarjassa Porschella. Rumle Hammerich, 61, on yksi Sielingin seuraajista. Hän tuli sarjaan mukaan kolmoskaudella.

– Menestyssarjan tekemiseen tarvitaan hulluja ihmisiä, kuten Sieling. Tekijöitä, jotka koettelevat rajoja. Hammerich sanoo.

Hammerich on ollut mukana nostamassa Tanskaa tv-draaman uudeksi supervallaksi. Hänet kiinnitettiin DR:n, Tanskan yleisradioyhtiön draamaosaston vetäjäksi 1990-luvulla, jolloin koko ala oli aallonpohjassa.

– Kotimainen tv-draama ja elokuva eivät kiinnostaneet ketään. Poliitikot olivat turhautuneita. Yleisradioyhtiön johto mietti, minkä ihmeen takia se syytää rahaa draaman, jota kukaan ei katso, Hammerich sanoo.

Tanskan yleisradioyhtiön draamaosastolla alkoi uusi aikakausi.

– Elokuvaohjaajan täytyy ymmärtää, että yleisö on häntä viisaampaa. Se on asiantuntija. Jos elokuva ei menesty, vika ei ole yleisössä vaan ohjaajassa, Hammerich toteaa.

Hyvinvointivaltion loppu?

Tanskalaisen tv-draaman menestystarinan viimeisin avainsarja on Silta, joka tehtiin yhdessä ruotsalaisten kanssa. Kuusi osaa sarjasta ohjannut Hammerich toteaa, että yhteistyö ruotsalaisten kanssa sujui hyvin.

Rumle Hammerich
Rumle HammerichElise Tykkyläinen / Yle

– Päätimme, ettei meillä ole ongelmia, ohjaaja hymyilee.

Silta on kuvattu Kööpenhaminassa ja Malmössä, mutta kuvista on miltei mahdotonta päätellä, missä kulloinkin ollaan.

– Kohtelemme molempia paikkoja tasavertaisesti.

Silta on myös kuvaus hyvinvointiyhteiskunnan rapautumisesta. Kuvissa näkyy pääasiassa 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja kohteita. Silloin hyvinvointiyhteiskunta toimi parhaimmillaan.

– Nyt silloin tehdyt rakennukset rapistuvat. Halusimme näyttää sen sarjassa, Hammerich sanoo.

Ohjaaja puhuu ruotsalaisista kollegoista lämmöllä.

– Ruotsalaiset ovat kovia organisoimaan asioita. Me tanskalaiset olemme ehkä hieman anarkistisempia.

Ei mies vaan nainen

Vallan linnake on yksi tanskalaisista menestyssarjoista. DR:ssä ei kuitenkaan uskottu, että sarja kiinnostaisi juuri ketään Skandinavian ulkopuolella. Toisin kävi.

– Talossa mietittiin, ketä voisi kiinnostaa kuvitteellisten tanskalaisten puolueitten kähmintä.

Sarja kuitenkin menestyi. Hammerich uskoo, että yksi selitys on Vallan linnakkeen päähenkilössä.

Brigitte Nyborg on äiti ja tuleva pääministeri ja se kiinnostaa katsojia. Jännitteet olisivat olleet aivan toisenlaiset, jos päähenkilö olisi ollut mies.

– Ihmiset miettivät, miten päähenkilö selviää molemmista tehtävistä.

Tanskassa naisille on kirjoitettu muutenkin päärooleja tv-sarjoihin.

– Nainen pääroolissa kiinnostaa sekä naisia että miehiä, Hammerich toteaa.

Tanskalaisen tv-draamaihmeen yhteydessä on korostettu käsikirjoittajien merkitystä, mutta Hammerich haluaa hieman liudentaa asiaa.

– On ehkä oikein nostaa hieman kirjoittajia, mutta jokainen tv-draaman parissa työskennellyt tietää, miten paljon hyvä ohjaaja merkitsee sarjalle.

Sofia Helin näyttelee Saga Norénia Silta -sarjassa.
Carolina Romare / Filmlance International