"Läheltä rikosta liippaa", sanoo oikeusoppinut Fennovoiman vastaisesta julistuksesta

Internet-sivustolla kehotetaan ihmisiä taisteluun kohdistamalla toimia Fennovoimaan kytköksissä olevia yrityksiä, Suomen lähetystöjä tai paikallisia poliiseja vastaan. Jos kehottaminen johtaa suoraan toimintaan, kyseessä on rikos.

Kotimaa
Aktivistien ihmisketju sulki ihmisketjuin Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalle johtavia teitä.
Aktivistien ihmisketju sulki ihmisketjuin Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalle johtavia teitä.Stop Fennovoima

Oikeusoppinut pitää torstaina julkaistua kapinasivuston julistusta ”läheltä liippaa rikosta” –tapauksena.

Internetissä toimivan kapinasivusto takku.net:ssä kehotetaan toimintaan ydinvoimayhtiö Fennovoimaan kytköksissä olevia tahoja vastaan.

Sikäli kun suora toiminta on rikollista toimintaa niin tuollainen julistus voisi olla julkinen kehottaminen rikokseen.

Mika Illman, oikeustieteen tohtori

Ihmisiä kehotetaan taisteluun kohdistamalla toimia Fennovoimaan kytköksissä olevia yrityksiä, Suomen lähetystöjä tai paikallisia poliiseja vastaan.

– No kyllä tässä tapauksessa lähestytään rikoksen rajaa, ilman muuta. Ainakin, jos kehottaminen johtaa siihen, että siellä aletaan rikkoa paikkoja tai käymään vartijoiden tai poliisin kimppuun, tai ei noudateta poliisin käskyjä. Silloin ollaan aika lähellä kehottamisrikosta, sanoo oikeustieteen tohtori Mika Illman.

Mika Illman muistuttaa, että Suomen perustuslaissa on turvattu mielenosoitusoikeus, mutta jos kehottaminen johtaa suoraan toimintaan kentällä, rikoksen merkit täyttyvät.

– Sikäli kun suora toiminta on rikollista toimintaa, niin tuollainen julistus voisi olla julkinen kehottaminen rikokseen, Illman sanoo.

Oikeustieteen tohtori Mika Illman on toiminut muun muassa puheenjohtajana työryhmässä, joka on laatinut raportin valtakunnansyyttäjänvirastolle otsikolla ”Rangaistavan vihapuheen levittäminen Internetissä.”

Työryhmän tehtävänä oli arvioida, mitä on pidettävä rangaistavana vihapuheen levittämisenä ja miten rikosoikeudellinen vastuu tältä osin kohdentuu erilaisiin internetissä toimiviin toimijoihin.