1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Useat kaupan simat ovat alkoholipitoisia – "Alle kouluikäisille ei suositeltavaa lainkaan"

Useat kaupoissa myytävät simat sisältävät alkoholia. Päihdelääketieteen professori antaisi alle kouluikäisille vain alkoholitonta simaa, jota myös on tarjolla. Hieman vanhemmillekin lapsille simaa kannattaa tarjota vain vähän.

Kuva: Yle

Simapullojen kyljissä on tieto alkoholipitoisuuksista. Kaupan simoissa on yleensä alle prosentin verran alkoholia, useimmiten 0,5 - 0,8%.

Päihdelääketieteen professori Hannu Alho sanoo, että jos ajatellaan piukkapipoisesti, niin lapsille ei saa ollenkaan antaa alkohopitoisia juomia, koska pienten lasten maksa ei polta alkoholia.

Yhtään kuolemantapausta tai suurempaa haittaa ei lasten simanjuonnista kuitenkaan ole kantautunut Alhon tietoon, vaikka lapset ovat kautta aikojen simaa litkineet.

Alle kouluikäisille ei suositeltavaa lainkaan ja kouluikäinen voi pari lasia juoda.

Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, Helsingin yliopisto

– Kouluikäiselle siitä tuskin on on haittaa, jollei rupea litrakaupalla juomaan, Hannu Alho sanoo.

Kohtuus kannattaa kuitenkin muistaa itsetehdyn tai ostetun vappusiman kanssa.

– Alle kouluikäisille ei suositeltavaa lainkaan ja kouluikäinen voi pari lasia juoda, Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori neuvoo.

Monissa kaupoissa alaikäisille ei edes myydä simaa, joissa on vähänkään alkoholia. Kauppojen alkoholipitoisen simojen myynnin rajoituksia Hannu Alho pitää perusteltuna, sillä alkoholia ei saa myydä alaikäiselle. Näin määritellään laissa.

Myynnissä on myös alkoholittomia simoja, mitä voi huoletta tarjota pienille lapsille. Kotisimassa alkoholia on yleensä jonkin verran, ja sitä ei pysty juomasta poistamaan.

Siman myyntirajoitus on perua Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeista. S-ryhmän vähittäiskaupparyhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo, että simaa ostettaessa kassa saa ilmoituksen ikärajoista.

S-ryhmän kaupat myyvät vuodessa miljoona litraa simaa. Muitakaan alkoholipitoisia juomia ei osuuskaupoissa myydä alaikäisille.