1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Osa lautakunnan jäsenistä lyttää Kouvolan koulusäästöt

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja pitävät perusopetuksen säästötavoitteita aivan liian suurina. Heidän mielestään koululakkautuksia ei tällä hetkellä tarvita. Myös monet muut jäsenet suhtautuvat viiden koulun lopettamiseen varovaisesti. Moni kuitenkin myöntää, että lapsimäärän pieneneminen on noteerattava.

Koululaisia Ummeljoen koulun ruokalassa Kuva: Juha Korhonen / Yle

Perusopetuksen palvelupäällikkö esittää viiden koulun lakkauttamista Kouvolassa. Taustalla on 3,8 miljoonan euron säästötavoite. Kouvolan kaupunginhallitus pohtii esitystä maanantaina. Sitten kouluverkkosuunnitelma menee lasten ja nuorten lautakunnan käsittelyyn.

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja, sosialidemokraattien Päivi Kossila ja varapuheenjohtaja Toni Lampiranta (kesk.) lyttäävät perusopetuksen säästösuunnitelman. Kossila ja Lampiranta katsovat, että esitetyn suuruisia säästöjä ei tarvita, koska lautakunta on jo pitkään säästänyt muun muassa hallinnosta.

– Lasten ja nuorten lautakunta teki viime vuonna 4,1 miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen. Se on saatu aikaan noudattamalla tarkasti aiempia säästöpäätöksiä, Päivi Kossila sanoo.

– Esitys viiden koulun lakkauttamisesta on epärealistinen. Nyt on verrattu vain perusopetuksen kuluja muihin kaupunkeihin, mutta ei ole huomioitu, että lautakunta on nipistänyt jo muualta, esimerkiksi hallinnosta, Lampiranta toteaa

Aivan samoilla linjoilla on lautakunnan jäsen Kari Leinonen (sd.).

– Säästötavoite on aivan liian suuri, enkä tule sitä hyväksymään lautakunnassa. Kouluverkkomuutoksia ei tarvita, mutta luonnollisesti jatkamme hallinnollisia yhdistämisiä aina kun siihen on mahdollisuus, Kari Leinonen painottaa.

"Neuvotteluja tarvitaan"

Keskustan Kalle Ylimäki ennakoi, että säästöesitys ei tule menemään läpi sellaisenaan ja ryhmien välisiä neuvotteluja tarvitaan. Voikkaalla voitaisiin hänen mielestään kokeilla yhtenäiskoulua, jossa Hirvelän ja Voikkaan koulut yhdistettäsiiin.

– Ummeljoen koulun tilanne näyttää aika pahalta. Oppilasmäärä laskee ja tilat ovat liian isot pelkkään koulukäyttöön.

Liisa Varjola (kesk.) sanoo, että koulujen säästöesitys herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Hän epäilee saavutettavien säästöjen realistisuutta, kun mukaan otetaan koulukuljetusten tuomat kustannukset.

– Silläkin uhalla, että leimaudun kyläpoliitikoksi, niin mielestäni Anjalan koulua ei missään tapauksessa saa lakkauttaa. Silloin loppuisi myös esikoulu. Aiemmin on lopettu pieniä kyläkouluja, mutta nyt puhutaan jo noin 200 oppilaan kouluista taajamissa, harmittelee Varjola.

"Lapsimäärä vähenee, karsittava on"

Maarit Helkala (kok.) puolestaan näkee, että kouluverkkoa on edelleen karsittava Kouvolassa. Lapsimäärän vähenemiseen on hänen mielestään pakko reagoida. Helkala pitää todennäköisenä ainakin Hirvelän koulun sulkemista.

– Meillä on monilla alueilla edelleen monia kouluja hyvin lähekkäin. Vanhemmilta tulee varmasti palautetta, mutta suunta on isompiin yksiköihin. Esimerkiksi oppilashuolto pystytään järjestämään tehokkaammin. Tietenkin isommissa yksiköissä täytyy pitää huolta tuki- ja erityisopetuksesta.

Sitoutumattomien Pulla Peltola ei ota suoraan kantaa yksittäisiin kouluihin, mutta muistuttaa laskevista oppilasennusteista varsinkin entisen Anjalankosken alueella.

– Perusteita kouluverkon karsimiselle siis on.

Maarit Kenttälä (kd.) on ainakin Ummeljoen koulun lakkauttamisen kannalla.

– Jo pari vuotta sitten Ummeljoen kouluun tutustuessani totesin, että tämän ison rakennuksen tilat olivat liian suuret silloiselle oppilasmäärälle, tyhjiä luokkahuoneita.

Kenttälän mielestä seinien sijaan tulisi panostaa opetuksen laatuun.

– Mielestäni tärkeintä on, että lapsista pidetään huolta ja järjestetään heille turvalliset oppimisympäristöt.