Tukijoukot irtisanoutuvat Pyhäjoen väkivaltaisuuksista

Pyhäjoen ydinvoima-aktivistien toimintaviikon tukijana ollut Ekokauppa Ruohonjuuri ilmoitti lopettavansa yhteistyön välittömästi. Lassilan tila ei halua tukea toimintaa, jonka väkivallattomuudesta ei ole takeita. Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Atomivoimaa Vastaan irtisanoutuvat kaikista väkivaltaisista toimista Pyhäjoella.

Kotimaa
Ydinvoimaa vastustavien mielenosoittajien ja poliisin kohtaaminen Pyhäjoella tiistaina.
Ydinvoimaa vastustavien mielenosoittajien ja poliisin kohtaaminen Pyhäjoella tiistaina.Antti Pylväs / Yle

Linssi- ja papusäkillä ydinvoimaa vastustavien protestileiriä Pyhäjoella tukenut Ekokauppa Ruohonjuuri lopetti yhteistyön, kun väkivallattomaksi toimintaviikoksi mainostettu tapahtuma muuttui väkivaltaisiksi mielenosoituksiksi.

– Kun toiminta meni tällaiseksi, niin meidän täytyy lopettaa yhteistyö tähän ja ilmoittaa, että meidän nimi pitää heti poistaa toimintaviikon nettisivulta, Ruohonjuuren markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen kertoo.

Ruohonjuuri tukee monia tahoja pienillä ruokalahjoituksilla, myös kansalaisaktivismia silloin, kun se on hyvän mielen rakentavaa toimintaa. Koskinen toivoo, että heidän yhteistyönsä protestileirin kanssa ei vaikuta yrityksen maineeseen ja myyntiin.

– Meillä oli hyvä ja vilpitön tarkoitus tukea kansalaistoimintaa, ja olen hyvin surullinen että homma meni tällaiseksi. Me emme halua tulla yhdistetyksi näin kyseenalaiseen toimintaan, Koskinen sanoo.

Lassilan tila perää takeita väkivallattomuudesta

Tuusulassa sijaitseva perinteikäs Lassilan tila on myös avustanut protestileiriläisiä ruokatarvikkein. Isäntä Jukka Lassila ei hyväksy väkivaltaisuuksia, ja sanoo harkitsevansa tarkkaan, mikäli yhteistyöpyyntöjä Pyhäjoen suunnalta vielä tulee.

– Pitäisi kyllä hyvin tarkkaan keskustella, pystyvätkö he jatkossa pitämään toiminnan rauhanomaisena, vai jatkuuko se tämmöisenä kuin mitä nyt on ollut. Jos se tämmöistä olisi, niin enpä välttämättä lahjoittaisi.

Lassilan tilalta on viime viikolla toimitettu leiriin ruokalahjoitus sillä oletuksella, että kyseessä on rauhanomainen väkivallaton ydinvoimavastainen toiminta. Jatkoyhteistyöstä ei ole keskusteltu.

Lassilan tilan isäntä Jukka Lassila kertoo, että heidän nimensä on kirjoitettu sivulle ilman heidän lupaansa, eikä hän pidä sitä hyvänä tapana toimia.

– Tulee semmoinen tunne, että järjestäjien taholta toiminta on melko amatöörimäistä.

Väkivaltaisuudet tuomitaan, ydinvoiman vastustaminen jatkuu

Torstaina Pyhäjoen mielenosoitus karkasi väkivaltaisuuksiksi, kun poliisiauto sytytettiin palamaan ja poliiseja kivitettiin nyrkin kokoisilla kivillä. Paikalla pidätetyistä 37 mielenosoittajasta 11 on pidätetty.

Yhteistyöjärjestäjäksi ja -tukijaksi ilmoittautuneet Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Atomivoimaa Vastaan irtisanoutuvat kaikista väkivaltaisista toimista, joita leirillä ja Pyhäjoella on tapahtunut.

– Hyvä vastustustoiminta on nyt päättynyt ikävällä tavalla leiriläisten ja heidän tukijoidensa suhteen, tiedotteessa kerrotaan.

Muun muassa kunnostetuilla polkupyörillä ja muilla käytetyillä tarvikkeilla protestileiriä avustanut turkulainen Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen ry aikoo jatkaa yhteistyötä, vaikka kyseenalaistaakin väkivaltaiset tapahtumat.

– Vääryys ja väkivalta ovat väärä tapa toimia, mutta uskon että suurin osa on kuitenkin rauhanomaisesti mukana, ja mielestämme periaatteellinen ydinvoiman vastustaminen on tarpeellista, sanoo puheenjohtaja Pertti Mikkonen.

Reclaim The Cape -toimintaviikon nettisivulla on luetteloitu järjestäjien ja tukijoukkojen nimet. Perjantaina Ekokauppa Ruohonjuuren nimi oli pyyhitty listalta.