Yle avaa Euroviisut myös viittomakielisille katsojille

Yle näyttää tulevien euroviisujen laulut ja lähetykset kansainväliselle viittomiselle käännettyinä ja tulkattuina. Viitotut versiot lähetyksistä tuotetaan Ruotsissa, ja Suomessa tulkkausta voi seurata suorissa lähetyksissä netin kautta.

kulttuuri
Suomen euroviisuedustaja Sandhja Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa.

Eurovision laulukilpailu järjestetään tänä vuonna Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa. Toukokuun 10. päivänä alkavissa viisuissa jännitetään, kuinka Suomen tämänvuotinen edustaja Sandhja pärjää.

Myös tänä vuonna Yle palvelee muutaman muun eurooppalaisen yleisradioyhtiön kanssa kaikkia viittomakieltä käyttäviä Euroviisukatsojia esittämällä viisut käännettyinä kansainväliselle viittomiselle.

– Ylen kannalta kyse on yleisön laajemmasta palvelemisesta, jota otetaan tänä vuonna vähän enemmän käyttöön. Viime vuonna tätä jo kokeiltiin, meillä se oli vain finaaleissa. Tänä vuonna päästään nauttimaan sekä seminfinaaleista että finaalista, kertoo Yle Kulttuuri ja viihteen tuottaja Anssi Autio.

Kaikki viittojat kuuroja

Kansainvälisen viittomisen käännökset ja tulkkaus viisuihin tehdään Ruotsissa, missä ollaan perinteisesti muutenkin oltu eturintamassa kaikessa Euroviisuihin liittyvässä.

Studiojuontoja tulkkaamassa on kolme kuuroa viittomakielen tulkkia ja laulujen kääntäjiksi ja esittäjiksi on värvätty yhdeksän kuuroa eri maista.

Suomessa kansainvälisellä viittomisella tuotettu euroviisulähetys on katsottavissa suorana netistä osoitteessa yle.fi/euroviisut (siirryt toiseen palveluun).

– Jos katsoo esimerkiksi televisiosta isoa lähetystä, sen rinnalla voi avata sitten esimerkiksi tabletin tai kannettavan tietokoneen. josta voi sitten seurata tulkattua lähetystä, Autio kuvailee.

Viisujen jälkeen kaikki viitottu sisältö on katsottavissa vielä 30 päivän ajan.

Seuraava etappi: Uuden Musiikin Kilpailu

Kansainväliselle viittomiselle tuotetun palvelun ideaa pohditaan Ylessä ulotettavaksi myös Suomen omaan viisukarsintaan eli Uuden Musiikin Kilpailuun.

– Yle on ihan eturivissä näiden eurooppalaisten broadcastereiden joukossa kokeilemassa tämäntyyppisiä uusia juttuja ja paljon muutakin. Uuden musiikin kilpailu saattaa myös ottaa askelen kohti viitottua lähetystä. Vielä on tietenkin kysymys siitä, kuka niitä viittomia tekee, Autio kertoo.