1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näkökulma: Sananvapautta ei saa vaarantaa Panama-papereiden takia

Yksi tietovuoto ei ole syy toimia vastoin Suomessa ja sananvapautta kunnioittavissa Euroopan maissa vuosikymmenten ajan noudatettuja periaatteita, kirjoittavat MOT- ja Spotlight-ohjelmien vastaavat päätoimittajat Ville Vilén ja Marit af Björkesten.

Kotimaan uutiset
Pasilan linkkitorni.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Verottaja vaatii, että Yle luovuttaa sille tänään niin kutsutut Panama-paperit ja Panama-uutistemme tausta-aineiston. Tätä emme kuitenkaan hyväksy, vaan valitamme päätöksestä. Kyse on sanan- ja lehdistönvapaudesta Suomessa.

Ymmärrämme hyvin, että verottajaa ja poliitikkoja kiinnostavat lakitoimisto Mossack Fonsecalta vuodetut dokumentit. Veronkierto ja sen yhteiskunnalliset haitat ovat olleet myös Ylen yhtenä lähtökohtana, kun ryhdyimme poikkeuksellisen laajamittaiseen toimitukselliseen työhön Panama-asiakirjojen analysoimiseksi. Olemme siis viranomaisten kanssa osittain samalla asialla.

Yksi tietovuoto ei ole kuitenkaan syy toimia vastoin Suomessa ja sananvapautta kunnioittavissa Euroopan maissa vuosikymmenten ajan noudatettuja periaatteita. Panama-paperit eivät laajuudestaan huolimatta voi myöskään olla syy vaarantaa lähdesuojaa ja pitkällä tähtäimellä suomalaisten journalistien mahdollisuuksia tehdä vaikuttavaa tutkivaa journalismia.

Ensinnäkään aineisto ei ole Ylen hallussa, vaan joillakin Ylen toimittajilla on pääsy siihen. Aineiston omistaja, kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ, on kertonut, ettei luovuta sitä viranomaisille. Tähän ovat sitoutuneet myös kaikki lähes sata mediayhtiötä, jotka tutkivat aineistoa yhdessä.

Syy tähän on lähdesuoja.

Lähdesuojan turvin kansalaiset voivat paljastaa tärkeitä epäkohtia ilman pelkoa siitä, että he joutuvat hankaluuksiin. Lähdesuoja ei koske pelkästään nimeä, vaan edellyttää kaiken sellaisen salassa pitämistä, joka saattaa johtaa lähteen henkilöllisyyden paljastamiseen. ICIJ:n mukaan tuoreimmassa vuodossa on herkkää materiaalia, joka voi sisältää viitteitä tietolähteen henkilöllisyydestä ja saattaa hänet tai heidät vaaraan – jopa hengenvaaraan. Tämän vuoksi aineiston dokumentteja julkaistaan harkiten, yhteistyössä ja journalistisin perustein.

Mikäli suomalaiset toimittajat nyt, ainoina noin neljästäsadasta verkostoon osallistuneesta, antaisivat tiedot kolmannelle osapuolelle, Ylen pääsy aineistoon todennäköisesti evättäisiin välittömästi. Tämän kanssa voisimme varmasti elää.

Vakavampaa olisi, että Yle toiminnallaan vaarantaisi suomalaisten journalistien mahdollisuudet osallistua kansainvälisiin tutkiviin verkostoihin. Kuka kutsuisi mukaan toimittajia maasta, jossa on vaarana, että viranomaiset vaativat ja saavat aineiston itselleen? Kuinka luotettava on sellainen toimitus, jonka tiloihin viranomaiset voivat tulla takavarikoimaan aineistoa? Voisivatko suomalaiset enää luottaa siihen, että toimittajat pitävät lähteet suojassa?

Työ jatkuu edelleen, ja myös Yle julkaisee uusia uutisia, mikäli aineistosta löytyy yhteiskunnallisesti merkittäviä tietoja. Tämän lisäksi ICIJ on kertonut julkaisevansa kaikille avointa aineistoa – 200 000 veroparatiisiyrityksen ja niihin liittyvien henkilöiden nimet – näillä näkymin 9. toukokuuta. Nämä tiedot ovat silloin myös viranomaisten käytettävissä.

Tiedämme, että viranomaisia ei kiinnosta, kuka tiedot on vuotanut vaan ne suomalaisnimet, jotka yli yhdentoista miljoonan dokumentin aineistosta löytyvät. Myös muissa maissa aineisto on kiinnostanut viranomaisia. On kuitenkin tyydytty vastaukseen, että aineisto ei ole tiedotusvälineiden hallussa.

Panama-vuoto on kooltaan ennennäkemättömän laaja, mutta toisaalta Mossack Fonseca on vain yksi asianajotoimisto sadoista. Tietovuodot eivät varmasti lopu tähän. Kansainvälisellä yhteistyöllä tulee mitä ilmeisemmin olemaan entistä tärkeämpi rooli aineistojen analysoimisessa.

On kaikkien suomalaisten etu, että toimittajat pääsevät myös jatkossa osallistumaan niihin verkostoihin, joissa näitä ja muita yhteiskunnallisesti merkittäviä aineistoja tutkitaan. Panama-paperit ovat toki arvokkaita, mutta nyt kyse on vieläkin tärkeämmistä arvoista ja periaatteista.

Ville Vilén

Marit af Björkesten

_Vilén _on MOT-ohjelman ja af Björkesten on Spotlight-ohjelman vastaava päätoimittaja. Panama-aineistoa on käsitelty näissä ohjelmissa ja näiden ohjelmien toimittajilla on ollut pääsy aineistoon.

Lue seuraavaksi