Video paljastaa Isis-taistelijoiden puutteelliset taidot – "Ei silti mikään pahnanpohjimmainen joukko"

Isis-taistelijan kuvaama video antaa hyvin erilaisen kuvan terroristijärjestön taistelutoiminnasta kuin tarkkaan suunnitellut propagandavideot. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin mukaan Isis-joukon taistelutaidot näyttävät heikkotasoisilta.

Ulkomaat
Uutisvideot: Video paljastaa Isisin asemiesten taistelutaidot Irakissa
Uutisvideot: Video paljastaa Isisin asemiesten taistelutaidot Irakissa

Terroristijärjestö Isisin kuolleen asemiehen kypäräkamerasta maaliskuussa löytynyt kuvamateriaali näyttää, millaista taistelu järjestön riveissä voi olla todellisuudessa.

Kuvatallenteella ryhmä panssaroiduilla ajoneuvoilla liikkuvia Isisin miehiä ottaa yhteen kurdien peshmergajoukkojen kanssa Pohjois-Irakissa.

Peshmergat saivat videon haltuunsa, kun he löysivät kuolleen taistelijan kypäräkameran. Videolla kameraa kantavaa asemiestä kutsutaan nimellä Abu Radhwan.

Video alkaa siitä, kun itsemurhapommittajaksi epäilty mies jättää viimeiset hyvästinsä ja lähtee suorittamaan tehtäväänsä panssariajoneuvolla.

Abu Radhwan ja muut taistelijat nousevat ajoneuvojensa kyytiin ja lähtevät ajamaan aavikkoisessa maisemassa.

Pian alkaa taistelu peshmergajoukkoja vastaan, jonka aikana Isisin ajoneuvot saavat osumia. Isisin miehet vastaavat räiskimällä peshmergojen asemia kohti rynnäkkökivääreillä, singoilla ja konekivääreillä.

Video paljastaa Isisistä puolen, jota järjestön virallisilla propagandavideoilla ei nähdä. Taistelijoiden toiminta vaikuttaa amatöörimäiseltä sähläykseltä.

Lopulta Abu Radhwania kuljettava ajoneuvo saa osuman räjähteestä, joka ilmeisesti tappaa kuljettajan. Kyydissä olevat asemiehet nousevat ajoneuvosta ja alkavat perääntyä.

Kaksi miehistä lähtee pakenemaan ajonevosta sivuttain kierien. Abu Radhwan sen sijaan yrittää juosta pystyssä. Hän kaatuu maahan ja alkaa huutaa, että häneen osui.

Video paljastaa puutteita sotataidoissa

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin, kapteeni Antti Parosen mukaan videolla näkyvien asemiesten taistelutaidot ovat puutteelliset.

– Kun katsotaan ryhmässä toimimisen taitoa ja yksittäisen taistelijan taitoja aseenkäsittelyyn ja ajoneuvosta ampumiseen liittyen, niin ne ovat kyllä aika alhaisella tasolla, Paronen sanoo.

Parosen mukaan vaikuttaisi siltä, että kyseessä on joukko, jossa yhdellä on hieman jotain sotilaallista koulutusta ja muille on vain lyhyesti pikakurssitettu aseiden käyttöä.

– Videolla esiintyviltä toimijoilta näyttää puuttuvan taito perustaistelujen käymiseen sekä taistelutaitojen kautta tuleva varmuus ja hätäilemättömyys.

Taistelijoiden varustus sen sijaan on Parosen mukaan kohtuullisen hyvä. Heidän ajoneuvonsa on varustettu verkkorakenteilla, joiden tehtävänä on torjua panssarintorjunta-aseiden räjähdyksiä.

Varusteet kohtalaisen hyvät

Parosen mukaan taistelijoilla on yllään verrattain moderneja sotilasvarusteita kuten kypäriä ja suojaliivejä. Lisäksi heillä on saksalaisia konekiväärejä ja kohtuullisen paljon ampumatarvikkeita.

Paronen arvioi, että kyseessä ei ole mikään pahnanpohjimmainen joukko, jolle on uskottu hyökkäystehtävä.

– Kyllä tällaisessa iskuosastomaisessa hyökkäyksessä linnoitettuihin asemiin, joihin he vaikuttavat työntyvän, pitäisi luottaa hieman kykenevämpään joukkoon.

– Jos näin on tehty, niin se kykenevä joukko ei kovin hyvää taisteluteknistä osaamista osoita.

Parosen mukaan Isisin riveissä on myös huomattavasti taitavampia sotilaita, joista osa on erikoisjoukkotasoisia taistelijoita.

He ovat muun muassa pitkään sotineita Kaukasuksen jihadin veteraaneja, jotka ovat kotoisin esimerkiksi Tšetšeniasta ja Dagestanista.

– Vastaavasti siellä on aika paljon lännestä tulleita vierastaistelijoita, joilla ei ole minkäänlaista sotilaskoulutusta taustallaan.

Parosen mukaan video saattaa yhtäältä kuvastaa keskimääräisiä Isisin taistelijoita. Toisaalta järjestön riveissä voi olla myös kehnompitasoista väkeä kuin videolla esiintyvät asemiehet.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset