Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset ilmisodassa Kokkolassa: yksi syyttää ryhmäjohtajaa tahallisuudesta kaupunginjohtajan vaalisotkussa – syytetty kiistää

Kokkolan kaupunginjohtajavaali on johtanut avoimeen sotaan perussuomalaisten leirissä. Pitkäaikainen valtuutettu Alpo Ylitalo syyttää ryhmäjohtaja Irma Kemppaista siitä, että tämä junaili tahallaan ja tietoisesti kokoukseen Timo Pajunpään, vaikka tiesi, ettei tämä ole laillinen varavaltuutettu. Kemppainen kiistää syytökset jyrkästi. Ylitalo on vienyt ryhmän toiminnan puoluehallitukseen. Ylitalon asema pui pian paikallisyhdistys.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, perussuomalaisten Alpo Ylitalo sanoo perjantaisessa blogissaan (siirryt toiseen palveluun)huomauttaneensa ryhmäkokouksessa ennen valtuuston istuntoa, ettei Pajunpää ole laillinen varavaltuutettu.

Kello oli noin 17.15, kun ryhmän sihteeri Irene Yli-Kauppila vastasi puhelimeen ja kertoi puhelun jälkeen, ettei valtuutettu Pekka Puolimatka pääse valtuustoon, koska on jäänyt jumiin Helsinkiin. Ylitalo vaati soittamaan kiireesti ensimmäiselle varavaltuutetulle. Ryhmässä oli hänen mukaansa jo tieto siitä, ettei Mika Siriilä vastaa.

Irma Kemppaisella oli Ylitalon mukaan myös tieto siitä, ettei Katja Honkala pääse paikalle töiden takia. Ylitalo lupasi soittaa Jorma Hautamäelle, mutta Kemppainen soitti itse. Hautamäki oli sanonut, ettei mitenkään ehdi 80 kilometrin päästä Kokkolaan ajoissa. Ylitalo tarjoutui soittamaan Kälviällä asuvalle Jukka Hillille, mutta se haluttiin Ylitalon mukaan estää.

– Kemppainen sanoi, että turha soittaa, koska Jukka ei osallistu mihinkään muuhunkaan.  Ja että sitä paitsi meillä on täällä jo valmiina Toni Raution tilalle tullut Pajunpää.

Ylitalo oli alkanut pohtia, ettei Pajunpää ole varavaltuutettu. Hän ei myöskään muistanut kokousta, jossa Rautiolle olisi myönnetty ero varavaltuutetun paikalta. Keskuvaalilautakunta myös nimittää uuden, eikä Pajunpäätä ollut esitetty tai nimitetty.

– Kaikilla oli tiedossa se, että Pajunpää on kelvoton osallistumaan kokoukseen, mutta minut leimattiin tietämättömäksi ja sanottiin, että Pajunpäällä on 58 ääntä, joten hän on automaattisesti seuraava.

Ylitalo ei ryhtynyt enää penäämään asiaa. Miksi hän ei sitten ottanut asiaa esille puheenjohtajan tai sihteerin kanssa?

– Eihän minulla ollut mahdollisuutta, kun kävelimme sisään kokouksen alkaessa. Ja kyllähän se on ryhmäpuheenjohtajan tehtävä on, eihän minun kuulu hyppiä hänen silmilleen.

Ylitalo toi asian esiin nyt, koska perussuomalaisten aktiivi syytti perjantaina Ylitaloa paikallisosaston someryhmässä valehtelijaksi.

Ylitalo vei asian puoluehallitukseen

Ylitalo syyttää Kemppaisen junailleen tapahtumaketjun tarkoituksella:

– Olen aivan vakuuttunut, että hän teki sen tahallaan. Haluttiin vaikuttaa kaupunginjohtajan valinnan tulokseen.

Puolimatkan tilalle haluttiin Ylitalon mukaan ihminen, joka äänestäisi kuten Kemppainen haluaa.

– Jos tällä tavalla valitaan kaupunginjohtaja tässä taloustilanteessa, ollaan kyllä väärällä paikalla.

– Lähden siitä, että kaupungin talous on saatava kuntoon. Valtuutettujen tehtävä saada hallinto toimimaan. Puoluepolitiikka ei saa mennä kaupungin hallinnon edelle.

Ylitalo on ollut yhteydessä pariin puoluehallituksen jäseneen.

– Onneksi tämän aiheuttanut porukka on vain muutaman hengen suuruinen. Tämä ei ole perussuomalaista politiikkaa eivätkä perussuomalaiset tule tätä politiikkaa hyväksymään.

Ylitalo  on myös toimittanut kirjeensä Kokkolan kaupunginlakimiehelle sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Kemppainen kiistää syytökset

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Irma Kemppainen kiistää kaikki Ylitalon syytökset jyrkästi.

– Tämä Alpon blogikirjoitus on yksittäisen ihmisen mielipide. Hänen kuvailemansa asiat eivät vastaa ryhmäkokouksen todellista kulkua.

Valehteleeko Alpo Ylitalo? – En sano, että valehtelee, niin ei saa sanoa, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa kaikkia varavaltuutettuja yritettiin tavoittaa Katja Honkalaa lukuun ottamatta, koska tämä oli ilmoittanut esteestä ennakkoon sähköpostilla.

– Minä soitin ensin Siirilälle, Irene Yli-Kauppila Hillille ja sitten minä tavoittelin vielä Hautamäkeä. Meillä on puhelutiedot puhelimissamme, Kemppainen sanoo.

Kemppaisen mukaan koko perussuomalaisten ryhmä äänesti Tuomas Ahoa, ja ainoastaan Ylitalo oli Mattilan kannalla.

Kemppainen sanoo, ettei puolue hyväksy julkista loanheittoa. Alpo Ylitalon asema puolueessa arvioidaan paikallisyhdistyksen hallituksessa mahdollisimman pian, ehkä ensi viikolla.

.
.