Suomi edelläkävijä: vankien uusi maksukortti kelpaa myös siviilissä

Vangit pääsevät opettelemaan rahankäyttöä uuden maksukortin myötä. Suljetuissa vankiloissa olevilla vangeilla ei aiemmin saanut olla lainkaan rahaa tai maksuvälineitä hallussaan.

talous
Maksupääte kaupan kassalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vangit saavat käyttöönsä oman maksukortin toukokuussa.

Rikosseuraamuslaitoksen myöntämän PrePaid-maksukortille esimerkiksi omaiset voivat siirtää rahaa vankilan ulkopuolelta. Kortilla voi maksaa ostoksia muun muassa vankilan kanttiinissa. Kortti toimii vankilasta vapautumisen jälkeen kuukauden ajan. Jos vangilla on oma pankkitili, rahat siirretään vapautumisen yhteydessä tälle tilille.

Nykyisellään suljetuissa vankiloissa olevilla vangeilla ei saa olla lainkaan rahaa tai maksuvälineitä hallussaan. Maksukorttiin siirrytään, koska se tuo vangit tasaveroiseen asemaan ja vähentää rahansiirtoja.

– Esimerkiksi ulkomaalaisilla vangeilla ei ole pankkitiliä, joten tässä ollaan tasavertaisempia eli kaikki ovat samalla viivalla, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen erikoissuunnittelija Eija-Riitta Nelin.

– Ja kun siirrytään valtakunnalliseen järjestelmään, niin manuaalisen työn määrä vähenee. Tällä hetkellä kun vanki vapautuu suljetusta vankilasta, niin hän saa käteisenä rahan. Jatkossa se siirretään hänen omalle tililleen maksukortilta tai hän voi käyttää kortin loppuun vapaudessa.

Suomi on edelläkävijä

Kortti käy kaikissa maksupäätteissä, jotka varmentavat tilin saldon. Polttoainekylmäasemilla kortilla ei voi maksaa, mutta muuten kortilla pystyy maksamaan lähes kaikki ostokset.

– Se, missä se ei käy, on Veikkauksen pelit. Silloin pitää nostaa raha käteisenä, Nelin kertoo.

Kortti mahdollistaa myös arjen taitojen kuten raha-asioiden hoitamisen opettelun muurien sisällä.

– Vapaudessa ihmiset käyttävät jo paljon korttia, niin tässä valmennetaan vankia hoitamaan itse maksut. Hänen täytyy opetella säilyttämään se PIN tai opetella se ulkoa. Ehkä jatkossa voi olla niin, että vangit voivat maksaa laskuja tältä kortilta.

Suomi on edelläkävijä maa, sillä vastaavia maksukortteja, jotka käyvät vankilassa ja vankilan ulkopuolella, ei ole Nelinin mukaan muualla käytössä.

– Muissa maissa on vankiloiden sisäisiä maksukortteja käytössä. En tiedä mitään toista maata, jossa olisi sellainen kortti vangeilla vankilassa käytössään, joka kävisi myös siviilimaailmassa, Nelin sanoo.