1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mummu ja vaari muuttivat lähelle lapsiaan: "Olisi pitänyt tulla jo aikaisemmin!"

Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos. Entä jos eläkkeellä vielä muuttaa täysin eri puolelle Suomea? Kaarina ja Pentti Kurri tekivät vajaa kaksi vuotta sitten päätöksen muuttaa pohjoisesta etelään auttamaan tyttärensä pienen lapsen hoidossa. Kun pariskunnan kaikki kolme lasta asuvat perheineen sadan kilometrin säteellä, päätös oli lopulta helppo tehdä.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Kurrin pariskunta pakkasi puolitoista vuotta sitten muuttoautoon kotinsa Oulussa ja suuntasi kohti Hämeenlinnaa.

– Lasten perässä on tultu ja hoito-ongelmat oli ne syyt, sanoo Kaarina Kurri.

Tämähän oli vähän tämmöinen jälkijättöinen muutto meille

Pentti Kurri

Hämeenlinnassa asuu viisivuotias Kurrien lapsenlapsi, jota Kaarina kävi ensin hoitamassa junalla Oulusta käsin. Nyt Kurri asuvat suhteellisen lähellä kaikkien kolmen lapsensa perhettä.

– Muut lapsenlapset on jo aikuisia. Vähän harmittaa, että olisi pitänyt muuttaa aikaisemmin tänne etelään. Silloin, kun he olivat pienempiä, että olisimme päässeet hoitamaan heitäkin. Tämähän oli vähän tämmöinen jälkijättöinen muutto meille, hymyilee Pentti Kurri.

Usein paikkakunta jo tuttu

Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja Tarja Piili arvelee, että eläkeikäisenä muutetaan useimmiten paikkakunnalle, jonne jo entuudestaan on olemassa siteitä. Kaupunki on entinen lapsuuskaupunki, siellä on opiskeltu tai seudulla on asuttu jossain elämänvaiheessa.

Kaarina Kurrikin on opiskellut pariin otteeseen Hämeenlinnassa ja Pentti Kurri puolestaa kokee tehneensä niin liikkuvaa työtä, että paikkakunnan vaihtaminen sujui sutjakkaasti.

Nykyään, varsinkin jos Helsingin seudulle muuttaa jostakin, niin asunnot ovat niin palljon kalliimpia Helsingissä, että ei eläkkeillä niitä asuntoja ostella.

Tarja Piili

– Toisaalta tässä on lähellä muitakin sukulaisia kuin nämä omat lapset. Että ei kaikki jäänyt sinne Ouluun, kertoo Kaarina Kurri.

Suomen Isovanhemmat ry:n Tarja Piili muistuttaa, että asuntojen hinnat varsinkin Helsingin seudulla saattavat hillitä eläkeikäisten muuttamista sinne, vaikka perhesuhteet muuttoa puoltaisivatkin.

– Nykyään, varsinkin jos Helsingin seudulle muuttaa jostakin, asunnot ovat palljon kalliimpia, että ei eläkkeillä Helsingin asuntoja ostella.

Hienot maisemat ja lyhyt matka lasten luo

Kurrit ovat uuteen kotikaupunkiinsa varsin tyytyväisiä. Lisäksi sukulointi lasten kanssa on lyhyiden välimatkojen vuoksi aikaisempaa helpompaa.

– Maisemat on mahtavat ja onhan meillä paljon helpompi käydä nyt lasten tykönä. Ennen, kun lähdettiin Oulusta, niin se oli 1500 kilometriin lenkki. Nyt pääsemme sadalla kilometrillä tapaamaan kaikkia. Ja he käyvät aika usein myös meillä kylässä, että sekin on tietysti hieno homma, totetaa Pentti Kurri.

Hämäläiinen luonto ja ihmisetkin saavat kiitosta entisiltä oululaisilta.

– Tosi ystävällisiä ihmisiä, kehuu Pentti Kurri.

– Voi jutella ja kokee, että ihmiset eivät vierasta pohjalaisiakaan, naurahtaa Kaarina Kurri.

Vanhalle asuinpaikkakunnalle Kurrit eivät tunnusta ikävöivänsä.

– Kun ottaa sellaisen asenteen, että voihan sitä muuttaa, niin ei se nyt niin hirveän vaikeaa ole, että ainahan pääsee käymäään, jos tarvetta tulee.

Aktiivisuus auttaa kotiutumaan

Syvempi ystävystyminen saattaa Kurrien mukaan olla kypsällä iällä hitaampaa kuin aikaisemmin. Samaa pohtii Isovanhempien Liiton puheenjohtaja.

– On sama, minkä ikäinen ihminen onkin kyseessä, ei kukaan tule kotoa hakemaan ja tarjoutumaan ystäväksi.  Pitäisi olla itse aktiivinen ja mennä mukaan järjestöihin, neuvoo Tarja Piili.

Minä olin päättänyt, etten jää kotiin

Tarja Piili

Piili tietää, mistä puhuu, sillä hän muutti itse juuri työelämästä pois jäätyään paikkakunnalle, josta tunsi entuudestaan vain yhden pariskunnan.

– Minä olin päättänyt, etten jää kotiin ja hakeuduin sitten eri yhdistyksiin ja menin vesijumppaan, muistelee Piili.

Kurrit ovat hakeneet omat verkostonsa mm. seurakunnasta, kuorosta ja Karjala-seurasta.

– Harrastetaanhan me tuota syöpäyhdistystä myös. Kohtalotovereita, se on kyllä ollut parasta, nyökkäilevät molemmat.

Olisi syytä selvittää palvelut

Usein iäkkäillä ihmisillä terveyspalvelut muodostuvat tärkeäksi osaksi arkea. Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja Tarja Piili kehottaa selvittämään tulevan paikkakunnan palvelut ja miettimään jo etukäteen yhteisöt, joita tulee kenties tarvitsemaan.

– Varsinkin, jos sairastaa jotain erikoisempaa sairautta, kannattaa etukäteen selvittää, onko uudella paikkakunnalla sairauteen liittyvää yhdistystä tai toimintaa, miettii Piili.

Kurrin pariskuntakin myöntää, että joissakin palveluissa on ollut opettelemista.

– Esimerkiksi terveyskeskus oli ensin haettava ja kirkot ovat kaukana, edellisessä olivat ihan vieressä. Samoin kaupat. Tämä nykyinen asuinalue on uusi eli täällä ei ole paljon palveluita, kertoo Kaarina Kurri.