Euroalueen talous ylitti talouskriisiä edeltäneen tason

Eurostatin mukaan euroalueen talous on nyt 0,4 prosenttia suurempi kuin se oli vuoden 2008 alkupuolella.

talous
Suurikokoinen euro-logo entisen EKP:n pääkonttorin edessä Frankfurt am Mainissa, Saksassa.
Daniel Roland / EPA

Euroalueen talous on viimein saavuttanut tason, jolta se romahti vuoden 2008 talouskriisin vuoksi.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan euroalueen talous kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia. Kasvu oli hieman nopeampaa kuin markkinat olivat odottaneet. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kasvua oli 1,6 prosenttia.

Uutinen merkitsee sitä, että 19 euromaan yhteenlaskettu bruttokansantuote on nyt 0,4 prosenttia suurempi kuin vuoden 2008 ensimmäisellä neljänneksellä eli juuri ennen sitä, kun Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoilta alkunsa saanut talouskriisi halvaannutti maailmantalouden.

Vuosia jatkuneen talouskriisin aikana euroalue ajautui taantumasta toiseen. Pahimmillaan kriisi koetteli koko eurovaluutan uskottavuutta. Euroalue on noussut talouden alhosta selvästi Yhdysvaltoja hitaammin.

Työttömyys laski

Eurostat kertoi myös, että euroalueen työttömyysprosentti laski maaliskuussa 10,2:een. Lukema on alhaisin sitten elokuun 2011.

Huolestuttavaa euroalueen kannalta on alhainen inflaatio. Itse asiassa huhtikuussa kuluttajahinnat olivat 0,2 prosenttia miinuksella verrattuna vuodentakaiseen.

Euroopan keskuspankki on yrittänyt monin keinoin saada inflaatiota nousuun. Pankin tavoitteena on pitää infaaltio juuri alle kahdessa prosentissa.

Lähteet: AP, AFP