"Kaikki hienot asiat syntyy intohimosta" – Surffilautafirma kannustaa seuraamaan omaa tunnetta

Tamperelaiset Pauli Hakala ja Juho Haimakainen alkoivat tehdä itselleen surffilautoja. Nyt yritys valmistaa parisataa lautaa vuodessa ja suunnittelee kansainvälistymistä. Tärkeintä työssä on onnellisuus.

Kotimaa
Surffilautojen tekijät Juho Haimakainen ja Pauli Hakala verstaassaan.
Klikkaa kuvaa ja katso video Pinguino Surfboardsin verstaalta.

Tampereen Hiedanrannassa valmistetaan käsityönä surffilautoja. Kolmen miehen yritys käynnistyi ajatuksesta, että jokaisen surffarin pitäisi tehdä oma lainelauta. Nykyään toiminta on kasvanut ja kansainvälistyminen häämöttää tulevaisuudessa.

Pinguino Surfboardsin Pauli Hakala ja Juho Haimakainen esittelevät toimipaikkaansa, joka sijaitsee Tampereen keskustan tuntumassa. Harrastuksesta alkanut yritystoiminta on laajentunut todelliseksi työksi. Ensimmäiset parikymmentä lautaa oli omassa kokeilussa, sen jälkeen lautoja alettiin myydä kavereille ja lopulta ympäri maailmaa.

– Tällä hetkellä valmistetaan parisataa lautaa vuodessa eri puolille maailmaa, mutta pääasiassa suomalaisille surffareille.

Yrityksen valikoima on laajentunut lainelautojen lisäksi SUP-lautoihin. Kaikki laudat tehdään käsityönä.

Ollaan alusta asti mitattu meidän vaikutusta ympäristöön, että kuinka paljon niitä hymyjä tulee ja pystytäänkö me tekemään sitä kulttuuria paremmaksi ja onnellisemmaksi.

Pauli Hakala ja Juho Haimakainen

– Me suunnitellaan lautojen profiilit tietokoneella, mutta kyllä se muutoin käsityötä on. Maailmalla ne nykyään tekevät laudat koneella, me ei olla siihen vielä ruvettu.

Koneellinen massatuotanto mahdollistaisi suuremmat valmistuserät, mutta tärkeintä ei ole raha vaan onnellisuus – rikkaus ei tuo välttämättä onnea.

– Ollaan alusta asti mitattu meidän vaikutusta ympäristöön, että kuinka paljon niitä hymyjä tulee ja pystytäänkö me tekemään sitä kulttuuria paremmaksi ja onnellisemmaksi.

Miesten mukaan ympäristön vaikutus oman hyvinvointiin on suuri. Yrityksen tavoitteena onkin parantaa ihmisten mahdollisuuksia olla iloisia.

– Se ympäristö vaikuttaa sinunkin hyvinvointiin todella paljon!

Yritys haluaa edesauttaa tavoitettaan tarjoamalla kaikille halukkaille mahdollisuuden osallistua lautojen tekemiseen. Miesten mukaan toiminta edistää surffauskulttuuria – yhdessä tekemällä voi jakaa arvokkaita ideoita.

Järjetöntä mutta kannattavaa touhua

Surffialutojen valmistaminen ei ole se perinteisin toimiala, mutta se ei Hakalaa ja Haimakaista haittaa. Kouluajan yrittäjyyskurssilla suunnitelmissa oli perustaa isona IT -alan yritys, mutta opettaja rohkaisi tekemään sitä mitä oikeasti haluaa. Pinguino Surfboards haluaa vuorostaan olla esimerkkinä siitä, että kannattaa kuunnella omaa tunnetta.

Kaikki hienot asiat syntyy intohimosta.

Pauli Hakala

– Onhan se kivaa näyttää esimerkkiä, että kannattaa ainakin kokeilla sitä mitä haluaa. Kaikki hienot asiat syntyy intohimosta.

Surffareiden mukaan esimerkiksi lautojen valistaminen ei kuulosta välttämättä kovin järkevältä liiketoiminnalta.

– Kaikki koulutukset tähtäävät tietynlaiseen prosessiajatteluun. Tämä taas on tietyllä tavalla sellaista omaa takkuamista, pohtivat Haimakainen ja Hakala.

Olosuhteiden perässä ulkomaille

Pinguino Surfboards on tehnyt surffilautoja enimmäkseen "suomiaalloille", mutta tulevaisuudessa tavoitteena on tehdä enemmän lautoja myös suuremmille aalloille. Täydellisen laudan tekeminen vaatii kuitenkin surffauspaikan, eli spotin, olosuhteiden tuntemista.

– Mä nyt valitsin sen, että menen itse aaltojen ääreen Kanarialle, kertoo Hakala.

Miehen tarkoitus on avata perillä pieni paja muutaman suomalaisen kaverinsa kanssa. Tärkeä rooli on myös palautteella, jota lautojen käyttäjät antavat.

– Se on oikeastaan ainut tie, että sä löydät sellaiset kaverit, jotka pystyvät antamaan palautetta hyvistä laudoista. Muuten se on arvaamista.

Mutta työnteossakin pitää muistaa yrityksen tavoite onnellisuudesta. Tästä huolen pitävät yrityksen säännöt, joita on noudatettava.

– Meillä lukee yrityksen säännöissä, että jos on surffikeliä, niin surffataan. Ei kelpaa selitykseksi, että pitää tehdä lautoja!