Hyppää sisältöön

Proseccon myynti ohitti samppanjan – suosio Suomessa yllätti italialaistuottajat

Italialaista prosecco-kuohuviiniä myydään maailmalla jo enemmän kuin samppanjaa. Suomessakin myynti kasvoi viime vuonna kolmanneksen. Proseccon kotiseudulla Koillis-Italiassa suosio lämmittää.

Trevison kaupungissa on tapana nauttia lasi proseccoa aperitiivina myös arkena. Kuva: Petri Burtsov / Yle

TREVISO Prosecco-kuohuviinien tuottajajärjestössä ollaan yllättyneitä juoman suosiosta Suomessa.

– Olemme toki huomanneet proseccon suosion kasvun Pohjois-Euroopassa, mutta Suomesta emme tienneet, tuumaa prosecco-kuohuviinien tuotemerkkiä varjelevan tuottajajärjestön Stefano Zanette.

Hän uskoo, että proseccon suosion taustalla on monia muita kuohuviinejä parempi hinta-laatusuhde. Korkealaatuisia proseccoja saa usein jo alle 20 eurolla, kun hyvät samppanjat ovat moninkertaisesti kalliimpia.

Edullisempi hinta ja kevyt, usein hedelmäinen maku merkitsevät Zanetten mukaan sitä, että prosecco on viininä helposti lähestyttävä. Monille prosecco on ensimmäinen viini matkalla viinien maailmaan. Hän kertoo, että se kasvattaa suosiotaan kaikkialla, jopa eksoottisissa Afrikan maissa.

– Proseccoa tuotetaan noin 20 000 hehtaarin alueella. Aiomme kasvattaa tätä aluetta 3 000 hehtaarilla, koska kysyntää riittää. Viime vuonna proseccon myynti kasvoi maailmanlaajuisesti neljänneksen, Zanette iloitsee.

Prosecco nautitaan sen synnyinseudulla usein pienen purtavan kera. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Sekä aperitiivi että ruokajuoma

Prosecco-nimeä varjellaan tarkasti. Sitä saavat käyttää vain yhdeksän koillisitalialaisen maakunnan tuottajat Veneton ja Friuli Venezia Giulian alueilla. Tuottajien pitää lisäksi läpäistä viranomaisten laatutarkastus.

Tuntuu hienolta, että meidän viinimme kiinnostaa kaukaisessa Suomessa

Ugo

Trevison kaupunki sijaitsee proseccon tuotantoalueen ytimessä. Kävelykierros kaupungilla hieman ennen illallisaikaa paljastaa, että proseccoa nautitaan ainakin aperitiivina.

Terassit ja pikkukuppilat ovat täynnä ihmisiä, joilla on kädessään lasillinen proseccoa tai siitä tehtyä suosittua italialaista drinkkiä spritziä.

– Täällä proseccoa juodaan pitkin päivää, ei vain aperitiivina. Se sopii lounas- ja illallisjuomaksi, ja oikein hyvin vielä illallisen jälkeenkin, Daniele opastaa.

Paikalliset ovat ihmeissään kuullessaan, että Suomessa kuohuviiniä juodaan yleensä juhlien yhteydessä. Italiassa proseccoa on lähes jokaisen kotitalouden jääkaapissa. Täällä proseccon kotiseudulla se on hyvin arkipäiväinen juoma.

Trevison kaupunki sijaitsee Proseccon synnyinseudulla. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Mainio kalan kumppani

Trevison kaupungin asukkaat ovat kuulleet proseccon kasvaneesta suosiosta maailmalla. Mutta he eivät ole uskoa korviaan, kun kuulevat sen olevan suosittu myös Suomessa.

Monet ovat ihmeissään siitä, että nykyään prosecco on monissa maissa trendijuoma. Täällä prosecco on aina nähty kuuluisan samppanjan kevyenä ja helposti lähestyttävänä serkkuna.

– Proseccoja on monia erilaisia. Teidän suomalaisten kannattaa käyttää aikaa makuaistinne kehittämiseen erojen havaitsemiseksi, Jacopo ohjeistaa.

Hän harmittelee sitä, että hän ei ole investoinut proseccon tuotantoon, kuten ystävänsä.

Ugo puolestaan ohjeistaa nauttimaan proseccon aina kylmänä ja sopivan ruoan kera.

– Teillähän on Suomessa hyviä kaloja ja prosecco sopii niiden kumppaniksi mitä parhaiten. On hienoa, että meidän viinimme kiinnostaa niinkin kaukana kuin Suomessa, Ugo iloitsee.

Kaverukset Federica ja Giulia ovat tulleet nauttimaan lasillisen proseccoa ennen illallista. Federica pitää proseccon keveydestä. Hän neuvoo suomalaisia aina syömään jotain proseccon kanssa. Lisäksi Federica suosittelee, ettei laadusta tingitä proseccon suhteen, vaikka se on suhteellisen edullista.

– Tärkeintä on luottaa omaan makuaistiin. Suosittelen, että luette tarkkaan pullon etiketin ja varmistatte, että kyseessä on aito prosecco, sanoo puolestaan Giulia.

.
.