Käsidesi ei käsiä haittaa, mutta kotisiivous ei desinfiointiaineita kaipaa

Alkoholia ja hoitavia aineita sisältävät huuhteet voivat olla käsille jopa hyväksi vesi-saippuapesuun verrattuna. Normaalioloissa käsien pesu saippualla kuitenkin riittää. Jos hygieniaa haluaa tehostaa, voi käsidesiä käyttää.

terveys
Käsien desinfiointaineita apteekin hyllyssä.
Miia Roivainen / Yle

Vatsatautiepidemian tai vastaavan taudin yhteydessä pöpöjen torjuntaan ja taudin etenemistä estämään käytetään usein käsiin tarkoitettuja desinfiointiaineita. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mielestä erilaisten pintojen sekä muiden kuin alkoholia sisältävien käsien desinfiointiin tarkoitettujen aineiden käyttöä tulisi käyttää harkiten. Näin vältytään turhalta kemikaalialtistukselta.

Terveydenhuollossa käsihuuhteiden käyttö on tarpeen. Sen käytöllä ehkäistään sairaalainfektioita ja estetään mikrobien leviämistä, mutta kotioloissa normaali käsienpesu saippualla riittää hyvään hygieniaan.

– Jos käyttää alkoholia sisältäviä käsihuuhteita, jotka on todettu turvallisiksi iholle ja joita käytetään terveydenhuollossa hyvinkin paljon, niin ei niistä haittaakaan ole, kertoo Kainuun keskussairaalan hygieniahoitaja Senja Torvinen.

Matkoilla ja muissa vastaavissa tilanteissa, jossa käsien vesipesu ei ole helppoa, käytetään yleisesti käsidesinfiointiaineita.

– Matkoilla käsihuuhteiden käyttö on kätevää, mutta jos siellä on asialliset käsienpesupaikat niin kädet saa puhtaaksi pesemällä. Tämä kuitenkin edellyttää, että saatavilla ja käytössä on saippuaa sekä puhdasta vettä, muistuttaa Torvinen.

Ei kuivata ihoa

Käsien desinfiointiin tarkoitettujen aineiden alkoholilla terästetty tuoksu on tuhti, mutta silti niiden runsas käyttö ei kuivata ihoa.

Matkoilla käsihuuhteiden käyttö on kätevää.

Senja Torvinen

– Nykyisissä alkoholia sisältävissä käsille tarkoitetuissa huuhteluaineissa on käytetty hoitavia aineita. Tilanne on oikeastaan päinvastoin, huuhteiden ahkeran käytön jälkeen käsien iho on paremmassa kunnossa, jos vertaa tiheään vesi-saippuapesuun, kertoo Torvinen.

Vaikka käsidesit eivät kuivata ihoa, niin siivouksessa käytettävät desinfiointiaineet herkistävät helposti ihoa ja niiden käyttö tavallisessa siivouksessa onkin tarpeetonta.

– Normaali puhdistaminen vedellä sekä yleispuhdistusaineilla on riittävää ja kotioloissa desinfioivia aineita ei tarvita, sanoo Kainuun keskussairaalan hygieniahoitaja Senja Torvinen.