Hyppää sisältöön

Kaj Chydenius: Keikalla on riittävästi rakkautta kuten vappuna tulee ollakin

Poliittisten laulujen säveltäjä Kaj Chydenius soittaa Hämeenlinnan Suisto-klubilla ilmaiskeikan vappu-päivänä. Ohjelmistoon on pyydetty etenkin työväenlauluja vapun kunnikaksi. Duettoja Hämeenlinnassa ei kuulla, koska lääkäri on kieltänyt 76-vuotiasta säveltäjä-muusikkoa laulamasta.

Kaj Chydeniuksen tavoittaa lyhyeen radiohaastatteluun kesken harjoitusten Helsingistä. Chydenius treenaa vappu-päivän keikkaa Hämeenlinnan Suistolle laulajansa Oona Airolan kanssa. 76-vuotias voimapesä säestää nyt laulajaa, sillä lääkäri on kieltänyt laulamisen. Mutta mikä saa Chydeniuksen keikkailemaan edelleen tiivisti?

– Laiskana on kauhean tylsä olla. Laiskana sitä vain tylsistyy, mutta laulajien kanssa harjoittelu on parasta, mitä tiedän, kertoo Chydenius.

Omien sävellysten mittailu, arviointi, että voiko niitä vielä laulaa, teettää Chydeniukselle työtä.

Mahtavaa Keith, itselleni riittää, kun soittelen omia rääpäleitäni tökin pianolla.

Kaj Chydenius

– Sellaisia asioita harrastan, pysyäkseni hengissä.

Kaj Chydenius ei ole ainoa yli 70-vuotias työmyyrä. The Rolling Stones tekee suuria kiertueita kaiken aikaa. Rollarit ja Chydenius ovat nousseet huipulle ja pinnalle jokseenkin samaan aikaan 1960-luvun puolivälissä. Keith Richards soittelee kotonaan päivittäin pianoa, usein Mozartia parikin tuntia päivässä.

– Mahtavaa Keith, itselleni riittää, kun soittelen omia rääpäleitäni, tökin pianolla. Että mihin nakki vielä taipuu, naurahtaa Kaj Chydenius.

Kuolemaan tuomitun vaimo

Hämeenlinnan Suisto-klubilla soitetaan ennakkotilauksen mukaan työväen musiikkia ja Chydeniuksen itsensä säveltämää. Säveltäjän tuotanto on laaja, ja tekstittäjät ovat aikansa huippuja. Ensimmäisiä uusia työväenlauluja oli mm. Pentti Saaritsan ja Kaj Chydeniuksen ”Työttömän laulu” vuodelta 1969. Sitä ei kuitenkaan Suistolla kuulla, koska sekin olisi duetto, eikä lääkäri anna laulaa. 

Repertuaari on kuitenkin runsas ja puhutteleva: Elvi Sinervo on aikanaan istunut vankilassa Hämeenlinnassa. Suistolla Chydenius soittaa Sinervon ”Syyspäivä” ja ”Kuolemaan tuomitun vaimo”.

Elvi Sinervo on aikanaan istunut vankilassa Hämeenlinnassa.

Kaj Chydenius

– Sattuneesta syystä Sinervo joutui aikanaan vankilaan, itse en olisi häntä laittanut, mutta silloin jotkut olivat niin viisaista, kommentoi Chydenius vapun tarjontaa.

Suistolla kuullaan myös ”Työväen korkea veisu”, ”Vankityttö”; Lauri Siparin ”Illat tummuu elokuulla”. Ohjelmisto on koottu Suiston järjestäjien ja keikalle tulevien kuulijoiden toiveiden mukaan.   Chydeniuksen tuotannosta löytyisi myös vuoden 2016 Suomeen sopivia, aina ajankohtaisia kantaaottavia lauluja kuten ”Euroopan syrjäkylät”. Sen myöntää Chydenius itsekin, mutta vappuna on oltava myös muuta tunnetta.

– Keikalla on riittävästi rakkautta lauluissa kuten vappuna tulee ollakin, myhäilee harjoituksiin palaava pianisti.

Vuoden 2017 vapuksi voi olla luvassa Kaj Chydeniuksen oma esitys läpimurrosta ”Lapualaisoopperasta”, joka täytti talvella 2016 tasan 50 vuotta.

Suiston ilmaiskeikka 1.5 klo 18 Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

.
.