Lappeenrannassa voi kokea palan 1700-luvun Venäjän keisarielämää – osalla esineistä on koskettava tarina

Etelä-Karjalan museossa pääsee tästä päivästä lähtien näkemään palan Venäjän keisarillista elämää menneiltä vuosisadoilta. Museoon on tuotu keisariperheen saamia lahjoja 1700-luvulta 1900-luvun alkuun. Näyttelyesineet ovat lainassa Pietarissa sijaitsevasta Pavlovskin palatsista.

kulttuuri
Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttely
Suuriruhtinas Pavel Petrovitšin muotokuva, aikaisintaan 1782 sekä suurruhtinatar Maria Fjodorovnan muotokuva noin 1782. Pavlovskin palatsi rakennettiin heille asunnoksi. Palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1777.Tommi Parkkinen/Yle

Lämpömittareita, savukekoteloita, posliinikattauksia, valokuvakehyksiä, vaaseja, veistoksia sekä pieniä lahjaesineitä.

– Täällä on hieno kattaus Venäjän keisariperheen saamia tai antamia lahjoja eri aikakausilta aina Katariina suuren ajoilta Nikoilai II valtakaudelle saakka, Lappeenrannan museoiden intendentti Satu Ståhlberg kertoo Etelä-Karjalan museossa esillä olevasta näyttelystä.

Esineiden saamisessa Suomeen on takana monien vuosien pitkällinen työ. Ennen Lappeenrantaa esineet ovat olleet Suomessa näytillä myös Turussa.

– On todella paljon kauniita esineitä, jotka ihan sen kauneutensa takia ovat silmää hiveleviä, Ståhlberg kertoo.

Valokuvakehys, 1915. Nimipäivälahja Aleksandra Fjodorovnalta Nikolai II:lle 1915. Kehyksessä on valokuva keisarinnasta Aleksein kanssa.
Valokuvakehys, 1915. Nimipäivälahja Aleksandra Fjodorovnalta Nikolai II:lle 1915. Kehyksessä on valokuva keisarinnasta Aleksein kanssa.State Museum-Preserve Pavlovsk

Osalla esineistä on taustallaan koskettava tarina. Yksi niistä on valokuvakehys, jonka Nikolai II otti mukaansa vankeuteen Siperiaan.

– Keisarinna Aleksandra Fjodorovna antoi miehelleen Nikolaille vuonna 1915 nimipäivälahjaksi valokuvakehyksen, johon oli sijoitettu hänen sekä heidän poikansa, kruununperijä Aleksein valokuva. Kehys oli yksi niistä esineistä, jonka Nikolai pakkasi mukaansa, kun vallankumous oli tullut ja perhe siirrettiin Tobolskiin Siperiaan. Hän sai pakata sinne vain tietyn määrän esineitä mukaansa ja tämä kehys oli niiden esineiden joukossa.

Keisariperheen lahjat olivat ylellisiä

Lahjojen antaminen kuuluu vahvasti venäläiseen kulttuuriin.

– Keisariperheessä tämä tietysti oli äärimmäisempää kuin tavallisen kansan keskuudessa eli lahjat ovat olleet isompia ja arvokkaampia kuin mitä tavallinen kansa on toisilleen antanut, Ståhlberg kertoo.

Yli vuosisatojen vaihteiden kantavassa näyttelyssä tulevat esille myös eri tyylisuunnat.

– Täällä näkyvät esimerkiksi kansallisromanttisen tyylin nousu sekä art nouveau -vaikutteet ja 1700-luvun esineen kyllä tunnistaa aikansa esineeksi.

Näytteillä olevat esineet ovat säilyneet hyvin, mutta osaa on jouduttu myös konservoimaan.

– Kyllä täällä on esineitä, jotka ovat hyvin kestäneet aikaa.

Maailmanpoliittinen tilanne ei estänyt näyttelyn saamista Suomeen.

– Meillä oli pieniä haasteita viime syksynä ennen kuin näyttely tuli Turkuun, mutta ne olivat ylitettäviä esteitä, intendentti Ståhlberg sanoo.

Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa 29.4.-2.10.2016.