Yksi kirjautuminen riittää – langaton yhteys helpottamaan elämää Seinäjoen keskustassa

Yksi tunnistautuminen riittää ja verkkoliikenne nopeutuu. Tätä luvataan, kun Seinäjoen keskustaan rakennetaan langatonta verkkoyhteyttä. Sen pitäisi olla käyttökunnossa jo tämän vuoden aikana. Kyseessä on monen tahon yhteistyö.

Kotimaa
Älypuhelimen näyttö.
Langaton verkko käynnistyy Seinäjoen keskutassa vuoden 2016 aikana. Se ei kuitenkaan ehdi kesän suurtapahtumiin.Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen kaupunkikeskustaan tulee langaton verkko. Se toimii julkisissa rakennuksissa kuten kirjastoissa, virastoissa ja koulutuskeskuksissa ja palvelee niin kaupunkilaisia, opiskelijoita kuin myös yleisötapahtumia. Tekniikka ja kaupunkiverkot ovat jo valmiina, joten investoinnissa puhutaan vain muutamista tuhansista euroista.

– Tässä on kyse hyvin merkitävästä yhteistyöstä. Sen sijaan, että kaikki rakentavat langattoman tukiaseman itse, nyt rakennetaankin yksi tukliasema ja sovitaan kuinka sitä yhteisesti käytetään. Näin kaikki hyötyvät, selventää toimintatapoja Suomen avoimien tietojärjestelmien keskuksen COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

– Nyt lisätään toimeliaisuutta ja puretaan raja-aitoja, iloitsee Anvia Telecomin toimitusjohtaja Harri Suokko.

Kun ensimmäisen kerran on kirjautunut yhteisverkkoon, älypuhelin tai tabletti kirjautuu verkkoon automaattisesti kaikkien tukiasemien alueella. Seinäjoella on yli 1000 tukiasemaa. Parhaillaan on menossa testausvaihe ja käyttöön langaton yhteys otetaan vielä tämän vuoden aikana.

– Kun parituhatta ihmistä on yhdessä paikassa, kuten isoissa tapahtumissa, niin verkossa on yleensä ruuhkaa ja laitteet hyytyvät. Seinäjoella tähänkin voidaan saada helpotusta, lisää Väliharju.

Turvallisuus on tärkeässä roolissa

– Pyrimme aina tunnistamaan verkon käyttäjän ja tässä on ero normaaleihin kaupunkiverkkoihin verrattuna, joissa kuka hyvänsä pääsee verkkoon ilman tunnistautumista. Seinäjoelle rakennetaan turvallista ja luotettavaa verkkoa, jossa pelisäännöt ovat selvät, Väliharju vakuuttaa.

Kaupunkiverkkoja on muuallakin, mutta Seinäjoella on ainutlaatuista laaja yhteistyö. Langaton verkko rakentuu Seinäjoen kaupungin, koulutuskeskus Sedun, teleyhtiö Anvian ja Suomen avoimien tietojärjestelmien keskuksen COSS ry:n kanssa. COSS:in valtakunnallinen laajakaistayhteisö on roam.fi, jonka mukaan yhteisverkko on nimetty.