Hyppää sisältöön

Myös lukuhetki voi olla lahja

Jyrki Yliniemi käy tapaamassa Eero Tolkkia kerran viikossa Kivipuron palvelukeskuksessa Lahjoita lukuhetki -toiminnan puitteissa. Kirjaston ja palvelutalojen yhteisessä toiminnassa tärkeintä on kohtaaminen, mutta lukeminenkin suotavaa. Lehdessä olevia televisio-ohjelmia pidemmälle eivät nämä miehet ole vielä lukemisessa päässeet, mutta keskusteltavaa on silti piisannut.

Jyrki Yliniemi ja Eero Tolkki tapaavat kerran viikossa ja keskustelevat ajankohtaisista asioista. Kuva: Pauliina Jaakkoa / Yle

Ilmajokelainen Jyrki Yliniemi vierailee Seinäjoella Kivipuron palvelukeskuksessa asuvan Eero Tolkin luona kerran viikossa. Tunnin mittaisilla vierailuilla pitäisi varmaan lukea kirjoja – onhan kyse sentään Seinäjoen kirjaston Lahjoita lukuhetki -toiminnasta – toistaiseksi miehet eivät kuitenkaan olet päässeet päivän sanomalehtiä pidemmälle.

– On me säätilaa ja päivän televisio-ohjelmia luettu, Jyrki Yliniemi naurahtaa.

Viisikymppinen Jyrki ja yhdeksänkymppinen Eero tapasivat Seinäjoen kirjaston kautta. Kirjastossa pyritään vakiinnuttamaan projektina alkanut -toiminta arkiseksi käytännöksi.

Mukana on tällä hetkellä neljä seinäjokista palvelukotia, joihin kuka tahansa voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi kirjan lukijaksi. Lukijoiden ja lahjoituksen saajien koordinointi tapahtuu kirjaston kautta.

– Tällä hetkellä on parikymmentä lukijaa. Jos lahjoittajia alkaa tulla ovista ja ikkunoista, niin on Seinäjoella muitakin palvelukoteja, sanoo kirjastovirkailija Jaana Savela.

Sylvi Kekkosen elämäkerta

Sääntöjä siitä, mitä tapaamishetkissä tehdään, ei ole. Lukeminen on kuitenkin suotavaa ja siihen kannustetaan, vaikka kohtaaminenkin on tärkeää. Halutessaan lukulahjoittaja voi kysyä kirjavinkkejä kirjastosta. Myös lahjoituksen saajan mieltymykset huomioidaan.

– Eräällä asukkaalla oli selvänä mielessä se kirja, mitä luetaan, kertoo virikeohjaaja Päivi Jussila Kivipuron palvelukeskuksesta. Sylvi Kekkosen elämäkerta onkin edennyt ensimmäisen tapaamisen jälkeen hyvin lukulahjoittajien käsissä yhteisissä hetkissä.

Jussila toimii lukuhetkien yhdyshenkilönä Kivipurossa ja auttaa lukulahjoittajia etenkin näiden tullessa taloon ensimmäistä kertaa.

– Olemme vastassa ja opastamme, miten ollaan ja onko asukkaalla esimerkiksi kuulon kanssa ongelmia. Ei tarvitse siis mennä yksin ja kantaa sitä vastuuta siinä hetkessä. Tavoite on, että yhteinen lukuhetki olisi hyvä kokemus, Jussila toteaa.

Puhutaan kaikesta mahdollisesta

Lukuhetken lahjoittamista kokeiltiin Seinäjoella jo vuonna 2015. Toiminta koettiin niin tarpeelliseksi, että tämän vuoden helmikuussa se lanseerattiin uudelleen. Nyt käytössä oleva malli on tehty omaan kaupunkiin sopivaksi.

– Lukemaan voi ilmoittautua kuka tahansa. Tämä olisi semmoinen matalan kynnyksen paikka osallistua ja ottaa kontaktia. Tässä ei sitoudu mihinkään, Jaana Savela sanoo.

Olemme lähteneet siitä, mitä Eero haluaisi ja hän on tuonut esille sen, että haluaisi ennemmin keskustella kuin lukea.

Jyrki Yliniemi, lukulahjoittaja

Vain yhteenkin lukuhetkeen sitoutuminen on siis luvallista. Jyrki Yliniemi kertoo lähteneensä mukaan oikeastaan ilman odotuksia tai suunnitelmia siitä, miten yhteisten hetkien pitäisi sujua.

– Olemme lähteneet siitä, mitä Eero haluaisi ja hän on tuonut esille sen, että haluaisi ennemmin keskustella kuin lukea.

Juttua on kaksikolla riittänyt. Keskusteluun nousee mikä milloinkin ja siitä juttu sitten etenee omia teitään.

– Jyrki on puhunut Lapista ja minä Karjalan kannaksesta. Urheilusta, politiikasta, tiesuunnitelmista, Eero Tolkki listaa.

"Tulen hyvällä mielellä ja lähden vielä paremmalla"

Jyrki Yliniemelle vierailut ovat mieluisia ja luku- ja keskustelutunnille löytyy aika arjessa.

– Tulen hyvällä mielellä ja lähden vielä paremmalla. Tämä on omalla tavallaan voimaannuttavaa, Jyrki toteaa ja suosittelee lukuhetken lahjoittamista ihan kaikille.

Eero Tolkin kannalta viikottaiset vierailut katkaisevat joskus yksinäiseksi käyvän arjen palvelukeskuksessa.

– Oon aina odottanut, että Jyrki tulee käymään. Perikuntakin käy täällä, mutta silloin jutellaan enemmän perheasioista. Tämä on erilaista, hän sanoo.

Sitä, miten kauan tapaamisia jatketaan, ei ole suunniteltu.

– Käyn sen verran, kunnes Eero sanoo, että älä nyt enää tule, Jyrki sanoo.

.
.