"Ei Afrikassakaan aina saa auringosta energiaa" – suomalaiskonsultti vie aurinko-osaamista päiväntasaajalle

Vaikka Afrikan maat ovat aurinkoenergian tuotannon ihannealuetta, eivät nekään ole ongelmattomia. Yöt ovat pilkkopimeitä ja sadekausi estää auringon hyödyntämisen. Silti aurinkoenergiakonsultti uskoo Afrikkaan ja aurinkoon - ja vie aurinko-osaamistaan pohjolan pimeydestä etelään.

Kotimaa
Omakotitalon takapihalla mies ja aurinkopaneeli.
Christer Nymanin takapihalla Porvoon Vessössä on, kuinkas muuten, aurinkopaneli. Outi Pukkila / Yle

Porvoolainen aurinkoenergiakonsultti Christer Nyman innostui Afrikasta 2000-luvun alussa. Sen jälkeen hän on suunnitellut kultaisen kehrän hyödyntämistä energiantuotannossa useissa maissa. Mies listaa ainakin Etelä-Afrikan, Etiopian, Guinea-Bissaun, Nigerian, Ruandan ja Tansanian. Tuorein projekti on Eritreassa, jossa turvallisuus on paikka paikoin kehnoissa kantimissa.

– Olen käynyt Eritreassa nyt kolmasti eikä ongelmia ole ollut. Päinvastoin. Ihmiset ovat olleet innoissaan kun ovat kuulleet, että suunnittelemme heille sähköntuotantoa, tokaisee Nyman.

Kun saadaan sähköä ja valot toimimaan, pystyvät lapset lukemaan illalla.

Christer Nyman

Eritrean pääkaupungista Asmarasta ei saa mennä muualle kuin luvan kanssa. Sen saanut saa seurakseen eritrealaisen matkakumppanin, jonka kanssa liikutaan kaikkialle yhdessä.

– Minun on ollut helppo liikkua Eritreassa, mutta varmasti moni laitosta rakentamaan tuleva miettii maan turvallisuutta, arvioi Soleco Oy:tä pyörittävä Nyman.

Aurinkoa Afrikkaan

Nymanin yhden miehen konsulttitoimisto suunnittelee saksalaisten kumppanien kanssa aurinkoenergialaitosta Eritrean pääkaupungin, Asmaran lähelle. Laitos rakennetaan EU:n kehitysrahaston varoin ja se tuottaa sähköä 60 000 ihmiselle Arezan ja Badmen kaupungeissa.

– Kun saadaan sähköä ja valot toimimaan, pystyvät lapset lukemaan illalla. Ja kännykät saadaan ladattua, ehkä jääkaappikin toimimaan, listaa konsultti.

Arezassa ja Badmessa ei ole sähköä saatavilla kuin satunnaisesti. Sitä tehdään dieselöljyllä. Valaisimissa poltetaan kerosiinia.

– He kuluttavat paljon vähemmän sähköä kuin me täällä Euroopassa, muistuttaa Christer Nyman.

Eikä sähköä yleensä riitä huoletta kulutettavaksi. Nymanin mukaan esimerkiksi Asmarassa on jatkuvasti sähkökatkoksia, joilla pyritään säännöstelemään sähkön kulutusta.

Mies nojaa aurinkopaneeliin.
Christer Nyman on työskennellyt aurinkoenergiakonsulttina vuosia.Outi Pukkila / Yle

Akut kalliita

Uusi aurinkoenergiavoimala tuottaa sähköä kaksi megawattia eli 2000 kilowattia. Määrä kattaa 80 prosenttia Arezan ja Badmen asukkaista. Pelkällä auringolla ei kuitenkaan päiväntasaajallakaan selvitä, sillä yöt ovat pilkkopimeitä ja pitkiä. Sadekausina ei aurinkoenergiaa voida hyödyntää.

– Voimalaan tulee akkuja, jotka varastoivat sähköä vain vajaaksi yhdeksi yöksi. Jos hankittaisiin lisää ja isompia akkuja, nostaisivat ne kustannuksia aika tavalla. Akut ovat kalliita, Nyman muistuttaa.

Sadekausina ei aurinkoa riitä energiantuotantoon ja siksi sähköä tuotetaan edelleen dieselöljyllä.

– Biodieselit tekevät tuloaan ja tämäkin muuttuu parempaan suuntaan, arvelee aurinkoenergiamies.

Aurinkokenno
Aurinkopaneelin kennoOuti Pukkila / Yle

Suomessa ei markkinoita

Aurinkoenergia ei ole vielä lyönyt Suomessa leiville. Nymankin on suunnitellut auringon hyödyntämistä lähinnä kesämökeille.

– Suomessa aurinkoa voi hyödyntää vain keväästä syksyyn, mutta talvella ei, sanoo aurinkoenergiakonsultti.

Nyman muistuttaa, että esimerkiksi Jemenissä on paikkoja, joissa aurinko paistaa 360 päivää vuodessa.

– Siellä ja päiväntasaajan maissa olosuhteet ovat ihanteelliset auringon hyödyntämiselle. Työsarkaa riittää jos vain halukkuutta löytyy, Nyman pohtii.