1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Verottaja uhkaa Yleä kotietsinnällä Panama-paperien tietoihin pääsemiseksi

Veroviranomainen väläyttää Ylen toimitukseen tehtävää kotietsintää mahdollisena keinona saada haluamansa tiedot, ellei Yle luovuta Panaman veroparatiisiyhtiöön liittyvää vuodettua aineistoa viranomaisille. Viesti tietojen luovuttamisesta on lähetetty Panaman tapauksesta uutisoineiden toimittajien koteihin.

politiikka
Yleisradio Iso Paja
Ilkka Kemppinen / Yle

Verohallinto on uhannut tehdä Ylen toimitukseen kotietsinnän, jolla tutkittaisiin muun muassa toimittajien tietokoneilla olevaa ainestoa niin sanottuihin Panama-papereihin käsiksi pääsemiseksi.

– Verottaja on kertonut, että kotietsintä voi tulla kyseeseen, kertoo Svenska Ylen vastaava toimittaja Marit af Björkesten.

Af Björkestenin mukaan uhkaus tuli reaktiona Ylen ja viranomaisten välisissä keskusteluissa eilen, kun Yle ilmoitti ettei se aio luovuttaa Panama-papereita ulkopuolisille.

Hän pitää tapausta on poikkeukselliisena.

– Tiedustelua [Panama-papereista] on tehty muissakin maissa, mutta kukaan ei ole mennyt näin pitkälle.

– On erikoista, jos tänne tultaisiin tarkastelemaan meidän koneita ja materiaaleja, etenkin kun olemme kertoneet, että materiaali ei ole meidän hallussa vaan meillä on pääsy siihen, af Björksten arvioi.

Tieto kotietsinnästä lähetettiin postissa

Sama vaatimus kaiken taustamateriaalin luovuttamisesta on lähetetty MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimittajien kotiosoitteeseen. Kotietsintä on mahdollista ulottaa Ylen toimituksen lisäksi myös toimittajien ja näiden perheiden kotikoneisiin.

– Kotiin tullut kirje tuntuu uhkaavalta. Jouduin kertomaan perheelle, että on mahdollista että kotietsintä tehdään myös meillä kotona, kertoo MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán.

Yle aikoo valittaa veroviranomaisen vaatimuksesta luovuttaa paperit. Aikaa valituksen tekemiseen on 60 päivää. Kun valitus on käsitelty kokonaisuudessaan, mahdollinen kotietsintä voidaan tehdä.

– Tärkeintä on tällä hetkellä käydä keskustelua siitä, mikä on sananvapauden hinta ja missä menevät viranomaisten rajat etenkin kun puhutaan tutkivasta journalismista. Milloin on kyse niin isoista asioista, että voidaan uhrata sananvapaus ja lähdesuoja, af Björkesten sanoo.

15:36 Lisätty Knus-Galánin kommentti.

Lue seuraavaksi