Stora Enson uudistettu tehdas Varkaudessa avattiin – entinen paperikone tuottaa nyt aaltopahvin materiaalia

Tehdas tuottaa nyt kraftlineria eli aaltopahvin raaka-ainetta. Lisäksi Varkauteen on rakennettu kokonaan uusi puisten rakennuselementtien LVL-viilupuun tuotantolinja.

talous
Stora Enson uusi kraftlinerkone Varkauden tehtailla.
Markus Sjöberg / Yle

Stora Enson uudistettu Varkauden tehdas on vihitty käyttöön tänään. Tehtaan entinen hienopaperikone on muunnettu tuottamaan krafltlineriä eli aaltopahvin pinta- ja taustakerroksissa käytettyä paperia.

Tehtaalle on rakennettu myös kokonaan uusi puisten rakennuselementtien tuotantolinja. LVL- eli viilupuutuotteet täydentävät Stora Enson muuta sahatavaratarjontaa.

Investointien yhteisarvo on runsaat 150 miljoonaa euroa. Varkauden tehtaiden paikallisjohtaja Jarkko Tehomaa sanoo, että Varkauden tehtaat työllistävät suoraan noin 400 henkeä. Välillisesti Stora Enso työllistää Varkaudessa ja lähialueilla 1 600 henkeä. Oleellinen työllistävä vaikutus on tehtaiden tarvitsemalla raaka-aineella, puulla.

– Ostamme noin kaksi miljoonaa kuutiota vuodessa kuitupuuta ja tukkia tänne meille jalostettavaksi. Sitä kautta hyvinvointia säteilee tänne ympäri maakuntaa, Tehomaa hehkuttaa.

Tehomaan mukaan kraftlinerin ja pakkaustuotteiden kysyntä on kasvussa verkkokaupan lisääntymisestä johtuen.

"Hyvään bisnekseen kannattaa aina sijoittaa"

Aaltopahvin materiaalia tuottava kone on ollut tuotannossa jo viimeiset puoli vuotta. Jarkko Tehomaa ennakoi, että jos kaikki menee suunnitelman mukaan, niin Varkauden tehtaat ovat tavoitellussa tuotannossa ensi vuonna. Liimapuuta Varkaudessa ryhdytään tekemään kesäkuun lopussa.

Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi ei toistaiseksi lupaa lisäinvestointeja Varkauteen, mutta sanoo, että hyvään bisnekseen kannattaa aina sijoittaa.

– Ennen kuin puhutaan uusista investoinneista, niin nämä lopppuvaiheessa olevat investoinnit täytyy saada pyörimään ilman isoja ongelmia. Yleensä siinä menee noin vuosi saada homma toimimaan, Parvi tuumii.

Stora Enso aloitti maaliskuun puolivälissä YT-neuvottelut, joiden tarkoituksena on vähentää enintään 18 henkilöä pakkauskartonkiyksikön toimintojen uudelleenjärjestelyjen vuoksi. YT-neuvotteluiden on suunniteltu loppuvan toukokuussa.