Pelkkä pöly riittää pilaamaan sisäilman – "Vanha mökkisohva ei kuulu koululuokkaan"

Siivouksen merkitys on sisäilman kannalta keskeinen. Tätä mieltä on Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori, joka on mitannut koulutilojen pintapölyä.

Kotimaa
Nainen osoittaa koulun sisätiloissa kohti kattoa.
Leilan Kakon mukaan ylhäällä olevat pölykertymät ovat usein siivouksen ulottumattomissa.Matti Vikman / Yle

Kosteusvaurioiden vaikutus sisäilmaan on tunnettu asia. Sen sijaan siivouksen merkitystä ajatellaan harvemmin.

Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori on tehnyt pintapölymittauksia koulutiloissa. Hänen mukaansa siivouksella on merkitystä siinä missä ilmanvaihdollakin.

Usein sanotaan että vika on siivoojissa. Mielestäni pitäisi selvittää, ovatko tilat ylipäätään siiivottavissa.

Leila Kakko, lehtori

– Siivouksella saadaan osa pölystä pois ja osa ilmanvaihdon avulla, palveluliiketoiminnan lehtori Leila Kakko määrittelee.

Vaikka rakennuksessa ei olisi home- ja kosteusvaurioita, pelkkä pöly voi aiheuttaa erilaisia oireita. Ongelmia seuraa varsinkin silloin, jos pölyä on päässyt kertymään paljon erilaisille pinnoille.

– Esimerkiksi toimistoissa pölyä kertyy työpöydille, koska ne ovat usein niin täynnä tavaraa, ettei niitä pääse siivoamaan, Leila Kakko kertoo.

Avohylly kerää pölyä

Leila Kakon mittaukset liittyvät sisäilman ongelmiin liittyvään laajaan tutkimukseen. Hänen kokemuksensa mukaan suomalaisissa kouluissa on paljon tavaraa, joka ei sinne lainkaan kuulu.

– Usein sanotaan että vika on siivoojissa. Mielestäni pitäisi selvittää, ovatko tilat ylipäätään siiivottavissa, Leila Kakko painottaa.

Huonona ratkaisuna Leila Kakko pitää esimerkiksi tilannetta, jossa koululuokkaan tuodaan vanha sohva ja mattoja kodinomaisuuden lisäämiseksi. Yleensä näitä ei ole huomioitu tilaa suunniteltaessa ja siivoussopimuksia tehdessä, mikä tarkoittaa että tilaan tuodaan ylimääräisiä esineitä.

– Se vanha mökkisohva ei missään nimessä kuulu koululuokkaan. Jos sinne kalusteita halutaan, niitä pitäisi voida myös puhdistaa, Leila Kakko sanoo.

Pölymittaukseen erikoistunut lehtori suosittaa kouluihin ovellisia säilytystiloja. Avohylly on halvempi, mutta suojaa pölyltä selvästi heikommin.