1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Akateemisia jätkiä ja taiteilijoita – Luston kesänäyttelyissä monia näkökulmia metsään

Tänä kesänä Metsämuseo Lusto tarjoaa neljä uutta erikoisnäyttelyä. Esillä ovat Ruotsiin ja Norjaan muuttaneet metsäsuomalaiset, 1930-luvun metsänhoitajaopiskelijat, Suomen maaseudun kuvat sadan vuoden ajalta sekä ihmisen suhde luontoon.

Kuva: Paavo Koponen / Yle

Suomalaissiirtolaisista kertova "Metsäsuomalaiset"-näyttely ja metsänhoitajaopiskelijoiden kesäharjoittelua esittelevä "Hyytiälän kesä 1936" ovat olleet esillä jo alkukeväästä. Juuri valmistunut "Sata vuotta – sata kuvaa" kertoo Suomen maaseudun elämästä ja on samalla Maaseudun Tulevaisuus -lehden satavuotisjuhlanäyttely. Kuvataiteilija Kaija Kiurun "Luontonäkymiä"-näyttely koostuu puolestaan metsäaiheisista veistoksista ja installaatioista, jotka kuvaavat ihmisen suhdetta luontoon.

Akateemisia jätkiä

Suomalaisen metsätyön kuvastossa esiintyy lähes aina suorittava työ. Metsätalouden suunnittelu ja johtaminen samoin kuin akateeminen opiskelu ovat esillä harvoin.

Kuva: Paavo Koponen / Yle

– Myös metsänhoitajat korostavat muistelmissaan sitä ruumiillista käytännön tekemistä. Väitöskirjaani varten kävin läpi tuhansia kuvia 1910-luvulta 1980-luvulle asti ja hyvin vähän on kuvia akateemisesta opiskelusta Helsingissä. Pääosa kuvista on Hyytiälän metsäharjoitteluasemalta ja muualla maaseudulla suoritetusta harjoittelusta. On ollut hyvin tärkeää, että nämä akateemisesti koulutetut metsänhoitajat osasivat tehdä kaikkia metsätöitä myös käytännössä, jotta pystyivät niitä suunnittelemaan ja johtamaan. Metsänhoitajat olivat täysin maastokelpoinen akateeminen ammattikunta, kertoo intendentti Leena Paaskoski.

Hyytiälä on edelleen alkuperäisessä käytössään Helsingin yliopiston metsäharjoitusasemana.

Sata vuotta maaseudun elämää valokuvissa

Juuri valmistunut "Sata vuotta – sata kuvaa" -näyttely kertoo Suomen maaseudun elämästä ja on samalla Maaseudun Tulevaisuus -lehden satavuotisjuhlanäyttely. Lähtökohtana on ollut valokuvataide, mutta suuri osa kuvista on lehtikuvia sekä lehden lukijoilta kerättyjä kuvia.

Kuva: Paavo Koponen / Yle

– Näyttelyn idea on kuinka suomalaiset valokuvataiteilijat ovat nähneet maaseudun, mutta myös lehden valokuvaajat ovat olleet hyvin arvostettuja ja taiteilijoiden veroisia kuvaajia. Kuvia on I.K. Inhasta tähän päivään asti. Näyttely kertoo, että Suomen maaseutu on edelleen elävä, mutta aivan erilainen kuin sata vuotta sitten, kuvailee kustantaja Liisa Heikkilä-Palo.

– Suomalainen maaseutu on ollut suomalaisten valokuvataiteilijoiden ykkösaiheita todella pitkään. Monet keskeisistä valokuvataiteilijoista ovat kuvanneet muuttuvaa maaseutua. Halusimme rakentaa sellaisen kokonaisuuden, josta jokainen voi löytää jotain tuttua ja omista kokemuksista lähtevää. Tämä on leikkaus siitä, mitä suomalaisessa valokuvauksessa on tapahtunut. On siirrytty mustavalkoisesta värilliseen, puhtaan dokumentaarisesta lavastettuun ja valokuvataide on vahvistunut ammattina, pohtii Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka.

Luontoa ihmisen vallassa

”Luontonäkymiä”-näyttelyssä päästään metsään, tosin metsään, jossa näkyvät  ihmisen tarkoitusperät ja valtapyrkimykset. Muodot ja materiaalit ovat kuitenkin silkkaa metsää. 

– On myös kriittinen näkökulma ihmisen valtasuhteesta luontoon, miten me käytämme luontoa hyväksemme, sanoo kuvataiteilija Kaija Kiuru.

Näyttelyssä on muun muassa koivikko, jossa rungot ovat neliskulmaisia, kuin teollisuusstandardein mukaisia. Toinen koivikko on sideharsoon kääritty ja menossa ikään kuin sairaalavuoteissa saattohoitoon.

– Installaatioissa on usein ensin idea. Tänne on valikoitunut teoksia, joissa on metsään liittyviä materiaaleja. Teoksissa näkyy kuitenkin ihmisen jälki. Semmoistahan se todellisuus on, että me sotkemme näppimme koko ajan luontoon, haluamme vaikuttaa ja muokata. Tämä sopii hyvin tähän metsiensuojelun perusnäyttelyn yhteyteen, Kaija Kiuru sanoo.

Metsäsuomalaisia ja Hyytiälän kesää esitellään Lustossa elokuun alkuun asti. Sata vuotta – sata kuvaa -näyttely päättyy 18.9. ja Luontonäkymiä 20.11.2016.