Poliisi käytti lamautusasetta kiviä heittäneitä ydinvoimamielenosoittajia vastaan

Poliisi turvautui torstaina Pyhäjoella mielenosoittajia pidättäessään lamautusaseeseen. Projektiililaukaisinta käytetään yleensä mellakkatilanteessa. Projektiiliammus hajoaa osuessaan kohteeseen.

Kotimaa
Poliisi kantaa projektiiliasetta Pyhäjoen Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaan mielenosoituksissa.
Poliisi kantaa projektiiliasetta Pyhäjoen Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaan mielenosoituksissa.Antti Pylväs / Yle

Poliisi käytti Pyhäjoella ydinvoimaa vastaan mieltään osoittavien aktivistien pidätyksen yhteydessä torstaina paineilmalla toimivaa lamautusasetta. Erityisesti mellakkatilanteessa käytettävän projektiiliaseen ammukset muistuttavat värikuula-aseen ammuksia ja rikkoutuvat osuessaan kohteeseen. Projektiilin osuman on tutkittu tuntuvan samalta kuin lyönti teleskooppipatukalla.

Poliisin mukaan asetta käytettiin sen jälkeen, kun aktivistit olivat heitelleet poliiseja kivillä. Aktivistit puolestaan sanovat puolustautuneensa poliisin ammuskeluun heittelemällä kiviä.

Otteet kovenivat torstaina Pyhäjoella. Poliiseja muun muassa kivitettiin ja poliisiauto sytytettiin tuleen. Poliisi pidätti 11 mielenosoittajaa. Pidätetyistä kahdeksan on ulkomaalaisia ja kolme suomalaista. Poliisi esittää ainakin osaa pidätettyjä vangittavaksi. Rikosnimikkeitä ovat väkivaltainen mellakka, törkeä vahingoteko, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja huumausaineen käyttörikokset.