Nainen yllätti kirjastonhoitajat – Palautti kirjan 67 vuotta myöhässä

Uudessa-Seelannissa vuonna 1948 lainatusta kirjasta olisi kertynyt 15 000 euron sakot, mutta lapsena kirjan lainanneen naisen ei tarvinnut niitä maksaa.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uusiseelantilainen nainen on yllättänyt Aucklandin kirjaston työntekijät palauttamalla kirjastoon kirjan, jonka laina-aika umpeutui yli 67 vuotta sitten.

Alexander Wyclif Reedin kirjoittama teos _Myths and Legends of Maoriland _olisi pitänyt palauttaa 17. joulukuuta 1948.

Jättisakkoa ei peritty

Periaatteessa kirjan myöhästymisestä 24 605 päivällä olisi tullut maksaa mojovat sakot. Kirjaan liitetyssä eräpäivälomakkeessa varoitettiin, että viikon myöhästyminen maksaa kolme pennyä ja jokaiselta seuraavalta päivältä pennyn sakko.

Nykyhinnoilla sakoksi olisi tullut 24 605 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 15 000 euroa, New Zealand Herald -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Nainen selvisi kuitenkin sakoitta. Kirjan vastaanottanut kirjastonhoitaja Zoe Cornelius huomauttaa, ettei ollut mitään sakotettavaa, ja kirjan lainaaja oli lainaushetkellä lapsi. Emme nykyisin sakota lapsia, hän totesi Uuden-Seelannin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun).

"Kirja oli luettu ja rakastettu"

Nainen oli kertonut Corneliukselle, että kirja oli vahingossa tullut mukaan, kun perhe oli muuttanut. Nainen kertoi aikoneensa jo vuosia palauttaa kirjan.

Nainen oli myöhästymisen takia anteeksipyytävä, mutta mainitsi lukeneensa kirjan vuosien varrella useita kertoja. Cornelius kertoo ilahtuneensa siitä, että kirja oli rakastettu ja sitä luettiin.

Iäkäs kirja ei todennäköisesti enää palaa lainakirjojen hyllyyn, vaan se saatetaan sijoittaa kirjaston suojeltuun kokoelmaan, Cornelius kertoo.