EK:n Häkämies: Hallitus hukkasi tilaisuutensa tehdä työmarkkinareformeja

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja arvostelee vappukirjeessään hallitusta taitamattomuudesta työmarkkinoiden uudistamisessa. Jyri Häkämiehen mielestä hallitus ei osannut käyttää hyväkseen vaalienjälkeistä aikaa uudistusten tekemiseen, vaan joutui rajuun yhteentörmäykseen ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

politiikka
Jyri Häkämies
Jyri HäkämiesHenrietta Hassinen / Yle

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen arvion mukaan hallituksella olisi ollut otollinen tilaisuus tehdä uudistuksia vaalien jälkeen. Hallitus lähti vetämään työmarkkinareformeja, mutta joutuikin rajuun yhteentörmäykseen.

– Heti vaalien jälkeen ay-liike otti lukua, mutta toipui syksyn mittaan, kun hallitus hukkasi tilaisuutensa, Häkämies kirjoittaa.

– Kun aika on kulunut, ei vaaleissa kansalaisilta saatu mandaatti enää vaikuta. Näin on käynyt Sipilän hallituksellakin. Ikkuna meni jo alkusyksystä kiinni ja nyt hallitus hakee konsensusta ay-liikkeen kanssa.

Häkämies kiittelee Sipilän hallituksen tavoitetta laittaa maan talous kuntoon. Oppositiota hän nuhtelee holtittomista puheista lisävelkaantumisen puolesta.

Kilpailukykysopimuksen maali häämöttää kuun lopussa

Häkämies on huolestunut liittotasolla käytävistä kilpailukykysopimusneuvotteluista. Häntä huolettaa sopimuksen kattavuus, koska elintarviketyöntekijät, rakennusala ja auto- ja kuljetusala ovat liittokohtaisten neuvottelujen ulkopuolella.

EK:n nokkamies perustelee myös EK:n syksyllä tekemää sääntömuutosta lopettaa keskitetyt tuloratkaisut ja siirtyä alakohtaisiin sopimuksiin tästä vapusta lähtien.

– Tosiasia on, että maailman muutos on ajanut keskitettyjen ratkaisujen ohi. Yksi paita ei käy kaikille. Toimialat ovat erilaisia, usein aivan eri suhdannevaiheessa.

– Ei EK:n sääntömuutos tarkoita sitä, että lopetamme sopimisen. Ei, vaan viemme sopimista uudelle tasolle - työpaikoille. Siellä asiat tunnetaan ja työpaikkojen säilyttäminen ja lisääminen on konkreettisesti nähtävissä, Häkämies kirjoittaa.