Venäjän vapusta tuli vapaapäivä muiden joukossa – juhla kuluu perunoita istuttaessa

Venäjällä vappua kutsutaan kalenterissa kevään ja työn juhlaksi. Vapun poliittisen merkityksen haalistuttua venäläiset viettävät juhlaa sen nimensä mukaisesti kevättöissä mökillä eli datshalla.

Yle maailmalla
Kommunistit marssivat Moskovassa vappuna 2013.
Kommunistit marssivat Moskovassa vappuna 2013.Sergeo Chirikov / EPA

Vappupäivän aamu on yksi niistä harvoista hetkistä, jolloin autot eivät täytä Moskovan pääkatuna pidettyä Tverskajaa. Kuin vanhasta muistista muutamalle tuhannelle harmaantuvalle kommunistille on annettu vielä lupa mielenosoitusmarssille kaupungin ydinkeskustassa.

Toissavuonna satuin paikalle, kun kommunistien marssin jo loputtua jalankulkijat parveilivat suljetulla autotiellä ennen liikenteen palauttamista kadulle.

Yhtäkkiä keskellä katua kajahti Ukrainan kansallislaulu.

Hetkessä sisäministeriön maastopukuiset OMON-erikoisjoukot juoksivat esiin ja korjasivat ryhmän sinikeltaisiin lippuihin kääriytyneitä aktivisteja häiritsemästä vapun viettoa.

Kommunistien lisäksi vappu kerää yhteen poliittisia voimia. Liikkeellä ovat niin anarkistit kuin äärikansallismieliset ryhmät ja myös valtapuolue Yhtenäinen Venäjä.

Tavalliselle kaduntallaajalle toukokuun ensimmäisenä päivänä vietettävä kevään ja työn juhla on kuitenkin menettänyt poliittisen merkityksensä.

Vappu aloittaa keväiset vapaapäivät

Vappu Moskovassa vuonna 2014.
Vappu Moskovassa vuonna 2014.EPA

Vappu on venäläisille ennen kaikkea alku keväiselle lomaputkelle. Toukokuun ensimmäisestä päivästä yhdeksänteen eli voitonpäivään kestävää ajanjaksoa kutsutaan maassa toukokuun juhliksi.

Vapun tärkein perinne tuntuu liittyvän datshakauden avaamiseen.

Erkka Mikkonen

Se on venäläisten tärkein vapaajakso uudesta vuodesta alkavien tammikuun vapaiden ohella.

Koska viikonlopulle sattuva vapaapäivä siirretään Venäjällä aina arkipäiväksi ja tammikuun vapaille osuvia pyhiä korvataan toukokuussa, muodostuu vapun ja voitonpäivän väliin rykelmä vapaapäiviä.

Virallisten vapaapäivien väliin jäävät työpäivät jokainen yrittää parhaansa mukaan saada sovittua työnantajansa kanssa lomapäiviksi, jotta vapaat jatkuisivat ilman keskeytystä.

Kasvimaa kuuluu kevään ja työn juhlaan

Vappu menetti asemansa Neuvostoliiton romahduksen myötä, ja juhla etsii yhä uutta muotoaan. Monet irvailevat sen olevan nykyisin vain pelkkä voitonpäivän lämmittelyjuhla, eikä ulkopuolisenakaan tällaiselta havainnolta voi välttyä.

Ylen Venäjän toimittaja Erkka Mikkonen Moskovassa.
Erkka Mikkonen.Yle

Kuvaava on se, että useiden Venäjällä vietettyjen vuosien jälkeen kevään ja työn juhla herätä minussa juuri mitään muistoja. Ja kun asiaa kysyy venäläisiltä, ovat vastaukset vapun juhlinnasta suunnilleen samanlaisia kuin suomalaisten näkemykset helatorstain vietosta.

Kuka tahansa ottaa ilolla vastaan ylimääräisen vapaapäivän, eivätkä venäläiset tee asiassa poikkeusta. Kevätauringon paisteessa voi istua terassilla tai lähteä sukuloimaan, mutta vapun tärkein perinne tuntuu liittyvän datshakauden avaamiseen.

Moskovasta vievät tiet ruuhkautuvat toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna autoletkan madellessa kohti kaupungin ulkopuolella sijaitsevia mökkikyliä. Vappu kun on täydellinen ajankohta muokata kasvimaata ja valmistella datsha taas kesäkuntoon pitkän talven jälkeen.

Erkka Mikkonen on toiminut Ylen toimittajana Moskovassa vuodesta 2012 lähtien.