Tehdäänkö pensselit vai pujo? Parturin kosketus herättää partasi henkiin

Parturi taikoo kasvoista parhaat piirteet esiin niin kuin puutarhuri pensaasta. Parta saa käänteisesti parturin tuolissa lisää tuuheutta.

Kotimaa
Partaa kammataan.
Hanna Lumme / Yle

Kansainväliset muotiraamatut väittävät miesten parrankasvatuksen olevan jo menneen talven lumia. Sitä eivät välttämättä tue havainnot esimerkiksi Helsingin katukuvassa.

Ammattilaisen tuoliin parranmuotoiluun istahtavalle voi tulla yllätyksenä, että leikkelyn jälkeen parta näyttääkin aiempaa tuuheammalta.

– Silloin kun parta on selkeästi skarppi, siinä tapahtuu ikään kuin silmänkääntötemppu. Kun niitä ohkaisia, epämääräisiä latvoja ei roiku siellä mukana, silmä näkee parran pidempänä ja paksumpana, kertoo parturi Nina Walden Walden's Classic Barber Shopista.

Walden käyttää ammattitermejä "risuisuus" ja "tikkuisuus", jotka kieltämättä kuvaavat hyvin suosittua luomuviljeltyä partamallia. Partamuotoilijan kannalta parta toimii pensaan tavoin. Sen muotoilu on lähinnä veistelyä, eli partaa ei leikata määrämittaan.

– Käytetään hyväksi kasvonpohjaa ja karvanlaatua, että löydetään haluttu muotokieli, kuvailee Walden.

Eli partaa kavennetaan ja ohennetaan, millä saadaan paremmin esille kasvojen piirteitä.

Parta vaatii kantajaltaan huomiota

Parta ei ole mikään laiskan miehen pukine, vaan se vaatii huomattavasti enemmän huomiota kuin hiusmallin ylläpitäminen. Ammattilaisen mielestä parran ei tarvitse näyttää boheemille 'projektille'. Sopiva tahti on kun leikkauttaa parran hiustenleikkuun yhteydessä ja käy lisäksi siinä välissä parranmuotoilussa.

– Käytetään hyväksi kasvonpohjaa ja karvanlaatua, että löydetään haluttu muotokieli.

Nina Walden, Walden's Classic Barber Shop

Työ viimeistellään veitsellä, jolla lähtevät viimeisetkin sänkimäiset pätkät. Lopuksi lorautetaan vielä partaan kirkkautta öljyllä.

Waldenilla käy suurin piirtein yhtä paljon miesasiakkaita parranmuotoilussa ja hiustenleikkuussa.

Oma lukunsa on viikset, joiden trimmaaminen on parhaimmillaan kuin kirurgin työtä.

Näyttäviä viiksimiehiä historian varrelta ovat esimerkiksi Salvador Dali, Errol Flynn, Albert Einstein, Groucho Marx, vapaapainija Hulk Hogan, laulaja Screamin' Jay Hawkins sekä totta kai Adolf Hitler.